Türkiye İhracatı Hedefi: İlk 10’a Girmeyi Başaracak mı?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin ticari ilişkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Gültepe, sivil toplum kuruluşları ve firmalar olarak, Türkiye’yi dünyada ilk 10 ihracatçı ülke arasına yerleştirmek için orta ve uzun vadeli bir misyon taşıdıklarını ifade etti. Bu hedefin temeli ise ihracatta sürdürülebilir büyüme olarak belirlenmiş durumda.
Gültepe, 2023 Orta Vadeli Programı çerçevesinde yıl sonu ihracat tahmininin 267 milyar dolardan 264 milyar dolara revize edildiğine dikkat çekti. Türkiye’nin ekonomik durumunun global bağlamda olumsuz etkilendiğini vurgulayan Gültepe, “Dünyada ekonomi istediğiniz gibi gitmiyor. Hem kuzeyde hem de güneyde savaşlar var, Avrupa ise resesyon dönemindedir. Pazarımızın yarısı AB üyesi ülkelerden etkilenince planlanan rakamları yakalama şansımız düşüyor,” dedi.
Mustafa Gültepe, bazı sektörlerin geçen yılı ihracat açısından iyi geçirdiğini ve hedeflenen büyümeyi yakaladığını belirtirken, diğer bazı sektörlerde düşüş yaşandığını da kabul etti. Ancak genel olarak ihracatta bir artış yaşanmasının sevindirici olduğunu dile getirdi. Özellikle savunma sanayisi ve gıda sektörlerindeki ihracat artışının, gelecek yıl da devam edeceğini öngördüğünü söyledi.
CARİ AÇIK VERİLDİĞİ SÜREÇTE YATIRIM ÇEKİLMELİ
Gültepe, Türkiye’deki ekonomik politikaların istikrarlı olmasının, uluslararası yatırımların çekilmesi açısından kritik öneme sahip olduğuna değindi. Türkiye’nin cari açık verdiği alanlarda uluslararası yatırım çekmeniz gerektiğini vurgulayan Gültepe, Türkiye’nin yüksek nüfus ve eğitim seviyesi ile büyük bir potansiyel barındırdığını belirtti. “Gelecek dönemlerde CDS’lerin azalmasıyla, rekabetçiliğin artabileceği makroekonomik maliye politikalarıyla, teşvik sisteminin değişmesi ile birlikte yatırımlar artar, ancak geç kalmamamız gerekiyor,” dedi.
İhracatını en fazla artırdığı ülkeler arasında İngiltere’nin de yer aldığını kaydeden Gültepe, Almanya ve Fransa’da siyasi belirsizlikler olduğunu ve Avrupa tarafında büyük bir hareketlilik beklemediğini ifade etti.
TRUMP’IN TARİFELERİ BAZI SEKTÖRLERİ HAREKETLENDİRDİ
ABD’nin Türkiye için büyük bir pazar olduğunu belirten Mustafa Gültepe, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçilmesinin ardından, iki ülke arasında iyi bir ticaret ivmesi yakalanması durumunda Türkiye’nin ABD’ye ihracatının 4-5 yıl içinde artabileceğini öngörüyor. Trump’ın Çin, Kanada ve Meksika’ya yönelik yeni tarifelerinin bazı sektörleri hareketlendirdiğini kaydeden Gültepe, “Eğer fiyat seviyelerinde rekabetçiliği sağlayabilirsek, çok büyük fırsatlarımız var,” dedi.
Türkiye ile ABD arasında bir serbest ticaret anlaşması yapılmasının, Türkiye’nin önünü açacağını belirten Gültepe, böyle bir anlaşmanın AB tarafında yaşanabilecek kayıpların telafi edilmesine yardımcı olabileceğini ifade etti. Kuzey ve Güney Amerika bölgelerine ticaret heyetleri gönderilmeye devam ettiğinin altını çizen Gültepe, “Yapmamız gerekenin en az 2-3 katını daha yapmalıyız. Çünkü potansiyel orada, ihracatı oradan artırabiliriz,” diye ekledi.
İNGİLTERE’YE YÜZDE 15’TEN FAZLA İHRACAT ARTIŞI
Mustafa Gültepe, İngiltere’ye bu yıl yüzde 15’in üzerinde bir ihracat artışı sağlandığını duyurdu. Güncellenen serbest ticaret anlaşması ile bu artışın devam edeceğine inandığını belirten Gültepe, bu yıl dünya genelinde birçok ülkeye ticaret heyetleri