Singapur’da Uzun Yaşam ve Sağlık Politikaları

Singapur’da doğan bir çocuğun ortalama yaşam ömrü 1960 yılında 65 yaş olarak hesaplanıyordu. Ancak günümüzde burada doğacak bir çocuğun 86 yaşını geçebileceği tahmin ediliyor. Singapur’daki 100 yaşını aşmış kişilerin sayısı 2010-2020 arasındaki 10 yıl içinde iki katına çıktı. Bu uzun ömür artışı büyük ölçüde hükümetin bilinçli politikaları ve yatırımlarıyla ilişkilendiriliyor. Ağustos 2023’te Singapur, dünyanın altıncı “Mavi Bölgesi” olarak kabul edildi. Bu ismi National Geographic gazetecisi Dan Buettner vermişti. Uzun ve sağlıklı yaşamın büyük ölçüde kültür, yaşam tarzı, diyet ve toplum bilinci ile ilişkili olduğunu belirtiyor.
Güneydoğu Asya’daki adalar ülkesi, Mavi Bölge olarak adlandırılan ilk yeni yer oldu. Diğer Mavi Bölge topluluklarından farklı olmasından dolayı “Mavi Bölge 2.0” olarak adlandırılan Singapur’da uzun ömürlülük, ileri görüşlü politikalardan kaynaklanıyor. Halkı yaşam kalitesine de önem veriyor. Singapur, vatandaşların sağlığına ve sağlık hizmetlerine erişimine göre dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer alıyor.
Şehirdeki yeşil alanlara odaklanan politikalar da uzun yaşamı etkiliyor. Temiz ve yaşanabilir bir çevre yaratmak için toplu taşıma hizmetinin yanı sıra yürümeyi ve günlük egzersizi teşvik eden politikalar uygulanıyor. Parklar ve bahçeler şehirle bütünleşirken, huzur ve güvenlik sağlıyor. Özellikle Sky Habitat Residential Towers ve Jewel Changi Havalimanı gibi yapılar şehre kimlik kazandırıyor.
Kentsel planlama konusunda titizlikle çalışan Singapur, sürdürülebilirlik ve yeşil alanları kentsel yaşama dahil etme konusunda övgü alıyor. Kokate, şehrin yeşil alanlarıyla entegrasyonunu övüyor ve bu durumun şehre “bahçe şehir” unvanını kazandırdığını belirtiyor. Parklar ve doğal alanlar, toplum mutluluğu ve sağlıklı yaşam için önemli bir rol oynuyor.
Singapur’da yaşam kalitesi yüksek olsa da buna karşılık yaşam maliyeti de yüksek. Özellikle yaşam kalitesi araştırmalarında Hong Kong’un ardından dünyanın en pahalı şehirleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Ancak hükümet, güçlü bir sosyal uyum sağlamak için katı yasalar ve düzenlemeler uyguluyor. Bu düzenlemeler, ülkenin daha güvenli ve yaşanabilir hale gelmesine katkıda bulunuyor.
Kokate, şehrin siyasi istikrarının ekonomik büyümeyi, yatırımları ve sosyal uyumu teşvik etmede önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Şehrin çeşitliliği ve her kesime hitap eden özellikleriyle göçmenlere destek olduğunu vurguluyor. Tüm bu faktörlerle birlikte, Singapur’da sağlıklı, uzun ve mutlu bir yaşam sürmek mümkün olabiliyor.