Deprem Çalışmalarında Gençlerin Gücü vurgulandı
“Kariyer ve Kişisel Gelişim”, “Teknoloji ve Girişimcilik”, “Sürdürülebilirlik” ve “Finansal Okuryazarlık” konularında uzmanların gençlerle bir araya geldiği Halkbank Gençİz Zirvesi’nde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, özellikle ‘Sürdürülebilirlik’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, deprem bölgesindeki inşaat çalışmalarına değinerek, “160 bin emekçi işçi kardeşimizle sizin gibi değerli genç mimar ve mühendis arkadaşlarımızla birlikte bu mücadeleyi veriyoruz. Son ailemiz evine girmeden, tüm gençlerimizin yüzü gülene kadar bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 2025 yılı sonuna kadar evine girmeyen tek bir afetzede kalmamasını hedeflediklerini vurguladı.
KULLAN-AT DEĞİL; KULLAN-DÖNÜŞTÜR
Bakan Kurum, akdeniz havzasında yer alan Türkiye’nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında geldiğini belirtti. Her yıl, yaklaşık 1,500 afet yaşandığını, bunların arasında seller, yangınlar ve heyelanların yer aldığını ifade eden Kurum, “Bu yaşadığımız afetlerin sayısı, sıklığı ve şiddeti her geçen gün artıyor. Sanayide sürdürülebilir üretimi artık bir tüketim çılgınlığı değil, sınırlı olan ham maddelerin bilinciyle yapmalıyız” dedi. Doğayı korumanın artık bir tercih değil, zorunluluk olduğunu hatırlatarak “Kullan-at değil, kullan-dönüştür” anlayışının önemine değindi. Geri dönüştürülebilecek her materyalin bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayarak, bu farkındalığın toplumda oluşturulması gerektiğini ifade etti.
İKLİM KANUNU 2025’İN İLK ÇEYREĞİNDE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ
Bakan Kurum, 2053 hedefleri ile 2030 yılına ilişkin eylemlerden bahsederek, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm dünyaya 2053 yılında ‘net sıfır emisyon’ hedefimizi ilan ettik” dedi. Bu hedeflerin sadece Türkiye için değil, tüm dünya için geçerli olduğuna dikkat çekti ve bakanlıkları ile birimlerinin bu doğrultuda çalıştığını belirtti. 2053 yılına kadar enerji sektöründe yenilenebilir enerji payını birincil enerjide %50’ye, nükleer enerji payını ise %29’a çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. “Bu, enerjimizin neredeyse %80’ini temiz kaynaklardan üreteceğimiz anlamına geliyor, doğamıza zarar vermeyeceğiz” şeklinde konuştu. Türkiye’nin Avrupa’nın 10’uncu, dünyanın 16’ıncı ülkesi olduğunu belirtti.