2025 Hedefi: Türkiye’de Enflasyon Düşecek mi?

Ekonomi Yönetimi, Yeni GAP Eylem Planı İstişare Toplantısı ve yılın son Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısı’nın ardından gazetecilerle bir araya gelerek güncel ekonomik durumla ilgili soruları yanıtladı. Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla ilgili yaptığı açıklamalarda, enflasyonun düşürülmesi konusunda kararlı olduklarını vurguladı. 2022’de enflasyonun yüzde 64, 2023’te ise yüzde 65 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Şimşek, yıl sonu itibarıyla enflasyonun yüzde 44-45 aralığında kapanacağını ifade etti. Bu gelişmeler, Merkez Bankası’nın tahminleri doğrultusunda enflasyonun düştüğünü göstermekte.
BÜTÇE AÇIĞINDA 2025 HEDEFİ
Mehmet Şimşek, 2025 yılı içerisinde enflasyonun düşmeye devam edeceğinin altını çizerek, para politikasının gecikmeli etkilerin olduğunu söyledi. Bu bağlamda, 2025 yılı itibarıyla bütçe açığını yüzde 5’ten yüzde 3 civarına düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı. Yapılan bu azalmanın dezenflasyonist etkisinin gözle görülür olacağını dile getiren Şimşek, 2024 yılı doğal gaz ve elektrik fiyat artışlarının 2025’teki tahminle paralel gideceğini vurguladı.
ENERJİ FİATLARINDA DEĞERLENDİRME SÖZ KONUSU
Şimşek, enerji fiyatlarındaki yönetilen ve yönlendirilen fiyatların dikkatle düzenleneceğini belirtti. Özellikle akaryakıt ve tütün ürünleri üzerindeki ÖTV oranları konusunda enflasyon hedefini tehlikeye atmadan bir yaklaşım sergileneceğini ifade etti. Son altı aylık yurt içi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranlarında bir artış olacağını belirten Şimşek, bu artışın 2025 yılı enflasyonunu etkilemeyecek düzeyde olacağını kaydetti.
Enerji alanındaki fiyat ayarlamalarının kritik bir öneme sahip olduğuna işaret eden Şimşek, yönetilen fiyatlarda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) hedeflerinin dikkate alınarak hareket edileceğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na, gıda arzını artırma hedefinde destek vermeye devam edeceklerini sözlerine ekleyen Bakan, bunun arz yönlü dezenflasyonu destekleyecek önemli bir adım olduğunu da vurguladı.
SOSYAL KONUT VE ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ
Şimşek, sosyal konut arzını artırmanın arz yönlü politikaların önemli parçalarından biri olduğunu belirtti. Enerji sektörü üzerinde yapılan bu dönüşümlerin cari açığı dolaylı yoldan azaltarak, enflasyon üzerindeki baskıyı hafifleteceğini vurguladı. Örneğin, son 21 yılda Türkiye’nin enerji ithalatı, cari açığının 1,5 katı olarak, 948 milyar dolara ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalarla dışa bağımlılığın azalmasının olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyor.
KÜRESEL ENTEGRASYONUN ÖNEMİ
Mehmet Şimşek, sektörel ya da ürün bazında tekelleşmeye izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Rekabetin olduğu ortamlarda verimliliğin ve inovasyonun teşvik edileceğini belirten Şimşek, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin önemine dikkat çekti. Kamu alımları reformunun da bu çerçevede önemli bir adım olduğunun altını çizerek, küresel entegrasyonun dezenflasyonist süreç açısından maksimum faydayı sağladığını aktardı.
KKM VE KREDİLERDE DÜZENLEME
Kur