DEM Parti İmralı Görüşmesi İçin Başvurdu
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı **Devlet Bahçeli**, 26 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen grup toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Bahçeli, 1 Ekim’den bu yana **Demokratik İlerleme Partisi (DEM Parti)** ve terör örgütü **PKK** lideri **Abdullah Öcalan**’a yönelik yaptığı çağrıları bir adım ileriye taşıyarak, “İmralı ile DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, İmralı Adası’ndaki cezaevinde bulunan Abdullah Öcalan ile DEM Parti arasında bir temas kurma çağrısını içeriyor ve siyasi arenada önemli bir tartışma başlattı.
Bahçeli’nin konuşmasından yaklaşık iki saat sonra, **DEM Parti** Eşbaşkanı **Tuncer Bakırhan** Meclis grup kürsüsünde yaptığı konuşmada, Bahçeli’nin çağrısına yanıt verdi. Bakırhan, “Eğer samimilerse bu başvurunun önündeki engelleri kaldırırlar. Madem Öcalan’ı işaret ediyorsunuz, kapısını açın” dedi. Bakırhan, bu açıklamadan sonra Eş Başkan **Tülay Hatimoğulları** ile birlikte İmralı’ya gitmek için Adalet Bakanlığı’na resmi başvuruda bulunduklarını belirtti. Bu adım, DEM Parti’nin Abdullah Öcalan ile yüz yüze görüşme talebini resmi olarak ifade etmesi açısından önem taşıyor.
Adalet Bakanı **Yılmaz Tunç**, geçtiğimiz hafta içerisinde Hatimoğulları ve Bakırhan’ın İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşmek amacıyla bakanlığa ilettikleri dilekçenin ulaştığını ve “Değerlendiriyoruz, makul sürede cevap vereceğiz” açıklamasında bulunmuştu. Tunç, 27 Kasım 2023 tarihindeki açıklamasında da, “DEM Parti’nin görüşme dilekçesi geçen hafta Adalet Bakanlığımıza ulaştı. Makul bir süre içerisinde cevap verilecek” ifadelerini kullandı. Bu süreç, DEM Parti’nin talebinin nasıl değerlendirileceği ve Abdullah Öcalan ile yapılacak temasta nelerin gündeme geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.
DEM Parti’den ‘İmralı heyeti’ açıklaması
DEM Parti’den gelen bir diğer açıklamadaysa, **Pervin Buldan**, **Sırrı Süreyya Önder** ve **Sırrı Sakık**’ın Abdullah Öcalan ile görüşme konusunda yer alacağı iddiası gündeme gelmişti. Ancak, DEM Parti Sözcüsü **Ayşegül Doğan**, bu iddiaları yalanlayarak şunları söyledi: “Ne Pervin Buldan’a, ne Sırrı Süreyya Önder’e, ne Sırrı Sakık’a Adalet Bakanlığı tarafından iletilmiş herhangi bir görüşme onayı yok. Hâlâ bize olumlu olumsuz hiçbir dönüş olmadı. Dolayısıyla çıkan haberler gerçek dışı, spekülatif.” Doğan’ın açıklamaları, bakanlıkla yapılan görüşmelerin ve olası görüşmelerin seyrini de etkileyen önemli bir durum oluşturuyor.
Tüm bu gelişmeler, Türkiye’deki siyasi atmosferdeki değişiklikleri ve hükûmetin yaklaşımlarını yansıtırken, aynı zamanda Türkiye’nin terörle mücadele ve barış süreçleriyle ilgili denklemlerini de çok yönlü bir biçimde etkileyen durumlar arasında yer alıyor. DEM Parti’nin, Bahçeli’nin çağrısına ne ölçüde yanıt vereceği ve Abdullah Öcalan ile ilgili gelişmelerin nasıl şekilleneceği, önümüzdeki günlerde dikkatle takip edilecektir.