Çin’den Tüketimi Artırma Planı: Yeni Adımlar Atılıyor!

Son yıllarda, COVID-19 kaynaklı aksaklıklar ve uzun süreli emlak sektörü düşüşü gibi faktörler nedeniyle Çin’de tüketici talebinde çeşitli gerilemeler yaşanmıştır. Bu durum, hanelerin harcama eğilimlerini olumsuz etkileyerek deflasyonist baskıları artırmaktadır. Bu bağlamda, Çin hükümeti, tüketici harcamalarını canlandırmak ve iç talebi artırmak amacıyla yeni bir plan geliştirmiştir.
Çin Devlet Konseyi tarafından yayınlanan raporda, bu planın amacı “tüketimi güçlü bir şekilde artırmak, iç talebi her yönde genişletmek, geliri artırarak ve yükleri azaltarak tüketim kapasitesini iyileştirmek” olarak belirtilmiştir. Bu hedefe ulaşmak için tüm bölge ve birimlere gerekli talimatlar gönderilmiştir.
Bu kapsamlı plan, Çin Başbakanı Li Qiang’ın, zayıf dış talebin etkisini azaltmak için hazırladığı hanehalkı harcamalarını artırmaya yönelik çalışma raporundan sadece bir hafta sonra kamuoyuna duyurulmuştur. Çinli yetkililer, deflasyonist baskıları bertaraf etme ve dünyanın ikinci büyük ekonomisinin büyüme stratejisini ihracat ve yatırıma olan bağımlılığından kurtarma yönünde adımlar atma konusunda baskı altında kalmaktadır.
Pazar günü kamuoyuna açıklanan planda, kentsel ve kırsal gelirlerin artırılması gerektiği vurgulanmış ve çiftçilerin gelirlerinin artırılmasının konut reformları gibi önlemlerle sağlanacağı belirtilmiştir. Eylem planının kapsamı geniş olmasına rağmen, yerel yönetimlerin uygulama aşamasında somut kaynaklar sağlama konusunda sınırlı imkanlar sunulduğu ifade edilmiştir.
Planın içerisinde borsa istikrarını sağlamak yönelik önlemler de yer alırken, bunların ne zaman ve nasıl uygulanacağına dair detaylar verilmemiştir. Ayrıca, iş gücüne yönelik önemli öneriler de içermektedir. Yetkililer, “bir çocuk bakımı sübvansiyon sistemi üzerinde çalışmalı ve kurmalı” yönünde talimatlar vermektedir. Bunun yanı sıra esnek istihdam yöntemleri ve genel hastanelerde gece çocuk polikliniklerinin açılmasının teşvik edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
İşçi hakları, tatil günleri ve ücretli yıllık izinler gibi konular da plan dahilinde garanti altına alınmalı ve bunların teşvik edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kentsel ve kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların temel emeklilik maaşları için mali destek standartlarının artırılması da hedeflenen başka bir madde olmuştur.
Turizmi canlandırmaya yönelik önerilerde de bulunulmakta; vizesiz seyahat edilebilecek ülke sayısının artırılması gibi fikirler sunulmaktadır. Bu sayede, hem iç hatlardaki hem de dış hatlardaki turizm sektörünün canlandırılması planlanmaktadır.