Ekonomi

Türkiye OECD’de Açık Ara Enflasyon Lideri!

OECD, 2024 yılı Aralık ayı enflasyon raporunu yayımladı. Bu rapora göre, örgüt genelinde ortalama enflasyon oranı %4,7 olarak kaydedildi. Türkiye ise listede açık ara önde yer alarak %44,4’lük oranıyla en yüksek enflasyona sahip ülke oldu. Türkiye’nin en yakın takipçisi Kolombiya, %5,2 gibi bir enflasyon oranı ile Türkiye’nin çok gerisinde kaldı. Bu durum, Türkiye’nin Kolombiya’dan yaklaşık 39 puan daha yüksek bir enflasyona sahip olduğunu ortaya koyuyor.

TÜRKİYE AÇIK ARA EN YÜKSEK SEVİYEDE

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ülkelerinde Aralık 2024 itibarıyla yıllık enflasyon oranı %4,7’de sabit kalırken, Türkiye yüzde %44,4 ile OECD içinde en yüksek enflasyona sahip ülke olarak öne çıktı. Türkiye’nin bu oranı, en yakın takipçisi Kolombiya’nın %5,2 seviyesindeki enflasyon oranını büyük bir farkla geride bırakmakta ve OECD ortalamasının da oldukça üzerinde seyretmektedir.

Kasım 2024’e kıyasla Türkiye’de enflasyon oranında belirgin bir düşüş yaşanmış olsa da, ülkenin enflasyon oranı hala diğer OECD ülkelerinin seviyesi ile kıyaslandığında ciddi bir fark arz etmektedir. Bu durum, Türkiye’nin ekonomik istikrarı ve fiyat istikrarı açısından diğer üyelerle kıyaslandığında ciddi bir farklılık taşıdığını göstermektedir. Türkiye, bu yüksek enflasyon oranı ile uzun vadede ekonomik sorunlar yaşayabilir.

OECD ülkeleri arasında 18’inde enflasyon artış göstermesi dikkat çekmiştir. En büyük yükselişler ise Letonya, Kosta Rika, Macaristan, Litvanya ve Japonya’da gözlemlendi. Buna karşın, Türkiye’nin yanı sıra sekiz ülkede enflasyon düşerken, 12 ülkede ise büyük ölçüde sabit kalmıştır. OECD genelinde enerji enflasyonu keskin bir artış gösterirken çekirdek enflasyonda hafif bir düşüş olmuştur. Gıda enflasyonu ise büyük ölçüde sabit kalmış, bu da farklı ülkelerdeki ekonomik durumların çeşitliliğini gözler önüne sermektedir.

2024 yılı genelinde OECD ülkelerinde ortalama yıllık enflasyon %5,2 olarak kaydedildi. Bu oran, 2023 seviyesinin 1,6 puan altında etkileyici bir düşüşü gösterirken, 2019’daki oranın ise iki katından fazla olduğuna dikkat çekmektedir. OECD ülkelerinde gıda ve çekirdek enflasyon düşerken enerji enflasyonu ülkeler arasında büyük farklılıklar göstermektedir. Enflasyonun en düşük olduğu ülkeler arasında İsviçre’de oran %0,6, Finlandiya’da ise %0,7 olarak hesaplandı. Bu durumda, farklı ülkelerin enflasyon yönetimlerinin ve ekonomik politikalarının etkileri açığa çıkmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu