Ekonomi

Vergi Denetimi AKP’nin Elinde Yok!

İktidarın vergi politikalarıyla ilgili iddialarının sadece söylemde kaldığını belirten birçok kişi, günlük hayatta vergi kesintilerinin etkilerini doğrudan hissetmektedir. Ücretlilere vergi kesintileri yapılırken, milyarlarca liralık kamu projelerine ve KÖİ projelerine sağlanan avantajlarla vergi kaçıran müteahhitlerin cezalandırılmadığı bilinmektedir.

Sermayenin ayrıcalıklı ihaleler ve garanti ödemelerle ödüllendirilmesi konusundan bağımsız olarak, vergi kaçakçılığı yapanların denetimlerinin yetersiz olduğu konusunda genel bir kabul vardır.

Vergi denetim mekanizmalarının AKP hükümeti tarafından etkisiz hale getirildiği ve denetim oranlarının düşük kaldığı bilinmektedir. Vergi Denetim Kurulu’nun 2023 yılı faaliyet raporuna göre, vergi inceleme oranı sadece %1,66 olarak kaydedilmiştir.

Son yıllarda vergi mükellefi sayısında artış olmasına rağmen, denetlenen mükellef sayısının istikrarlı bir şekilde azaldığı görülmektedir. 2023 yılında incelenen mükellef sayısının sadece %1,66 olduğu belirtilmiştir.

Vergi Denetim Kurulu’nun yaptığı incelemeler sonucunda 47 milyar TL tutarında vergi kaçağının tespit edildiği belirtilmektedir. Büyük sermaye gruplarının kurumlar vergisi konusundaki kaçak ödemelerinin yaklaşık 15 milyar TL olduğu vurgulanmaktadır.

Vergi Denetim Kurulu’nun faaliyetlerinin siyasi etkilerle sınırlı kaldığı ve etkisizleştirilmeye çalışıldığı iddiaları gündeme gelmektedir. Bu durum, vergi sisteminin etkili bir şekilde işletilememesi ve vergi kaçakçılığının artmasına neden olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu