Gündem

Jüpiter’in uydusu Europa’da yaşam arayışı

ABD’nin Florida eyaletindeki uzay üssünden fırlatılacak olan bir uzay aracı, Jüpiter’in uydusu Europa’da yaşam belirtilerini araştıracak. Bu gizemli uydunun buzlu yüzeyinin altında, Dünya’daki su miktarının iki katına eşit geniş bir okyanus olabileceği düşünülüyor. Europa Clipper adındaki uzay aracı, geçen yıl fırlatılan Avrupa Uzay Ajansı’na ait bir uzay aracından daha önce hedefe ulaşacak. Clipper’ın 2030 yılında Europa’ya ulaşması bekleniyor ve burada yapılacak keşifler, Güneş Sistemi’nde bilinen yaşam hakkındaki bilgilerimizi değiştirebilir.

5 milyar dolarlık bir maliyete sahip olan bu seyahat için yıllarca süren hazırlıklar yapıldı. Milton kasırgasının Florida’yı vurmasının ardından kalkış ertelendi, ancak uzay aracının kalkışı için onay verildi. Europa, Dünya’dan 628 milyon km uzaklıkta ve gözlem mesafemizde olsaydı, güneş ışığı beş kat daha parlak olacaktı. Uydudaki buz kalınlığının 25 km’ye kadar çıkabileceği ve bu altında geniş bir tuzlu su okyanusu olduğu düşünülüyor.

Europa’da hayat olabileceği fikri ilk kez 1970’lerde Arizona’daki bir teleskopla yapılan gözlemlerle ortaya çıktı. Voyager 1 ve 2 uzay araçları, uydunun ilk yakın görüntülerini çekerken, NASA’nın Galileo uzay aracı da 1995’te Europa’dan çarpıcı görüntüler elde etti. Clipper, Europa’ya yaklaşık 50 kez geçerek, radyasyona maruz kalacak ve NASA’nın uzay gemisi JUICE’u geçecek şekilde tasarlandı.

Uzay bilimciler, yaşam olasılığı konusunda oldukça temkinli davranıyorlar. Gelecekte, Europa’nın yüzeyi daha iyi anlaşıldığında, nereye inilebileceği konusunda karar verilebilir. Bu heyecan verici görev, keşif ve merakla ilgili bir amaç güdüyor ve dünyamız hakkındaki bilgilerimizin sınırlarını zorlamayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu