Bütçe Görüşmelerinde Şimşek’ten Sert Açıklamalar!
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Samsun Milletvekili Mehmet Muş’un başkanlığında toplandı. Bu toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi ile Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu gibi çeşitli kurumların bütçe ve Sayıştay raporları görüşüldü. Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Yatırımcı Tazmin Merkezi ve Bankalararası Kart Merkezi A.Ş.’nin Sayıştay raporları da ele alındı.
Bakan Mehmet Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunda geçen yıl “kurala dayalı ve iyi tasarlanmış” bir programın uygulamaya konulduğunu belirterek, ana hedefin “sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı” olduğunu ifade etti. Şimşek, bu hedefe ulaşmak için “fiyat istikrarı, bütçe disiplini, sürdürülebilir cari açık ve yapısal dönüşüm” gibi temel bileşenlerin önemine vurgu yaptı.
Fiyat istikrarını sağlama konusundaki kararlılığını dile getiren Şimşek, 2023 yılında yüzde 139,5 olarak gerçekleşen iç borç çevirme oranını bu yıl yüzde 132’ye ve 2025’te ise yüzde 119’a düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, dış kırılganlıkları azaltma ve makro finansal istikrarı güçlendirme yolunda önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirtti. Program dönemi boyunca, cari açığın milli gelire oranının yüzde 2’nin altında tutulmasının amaçlandığını ifade etti.
Yerli ve yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması yönünde öncelikler belirlendiğini vurgulayan Bakan Şimşek, “Uluslararası tanıma göre rezerv yeterliliğimiz eşik seviyeye ulaşmıştır” dedi. 2023 Mayıs itibarıyla brüt rezervlerin 59 milyar dolar, swap hariç net rezervlerin ise 106 milyar dolar arttığını açıkladı. Bu artışın büyük bir kısmının iç piyasa tercihlerinden kaynaklandığını dile getirdi.
Yüksek enflasyonun, karşı karşıya kalınan en önemli makro dengesizlik olduğunu belirten Şimşek, uygulanan programın temel amaçlarından birinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ifade etti. Son beş ay içinde yıllık enflasyonun 26,9 puan azalarak yüzde 48,6’ya gerilediğini belirten Şimşek, para politikası ile duyarlılığı yüksek temel bazı mallardaki enflasyon düşüşünün daha belirgin olduğunu fakat hizmet sektöründe ataletin devam ettiğini açıkladı.
Önümüzdeki dönemlerde dezenflasyonda üç temel faktörün belirleyici olacağını belirten Şimşek, bunların: para politikasının enflasyona geçmişteki etkisinin zamanla daha net görünmesi, 2025 yılına gelindiğinde bütçe açığının milli gelire oranının azalması ve yönetilen fiyatların enflasyon hedefleriyle uyumlu hale getirilmesi olarak sıraladı. 2023 yılında yüzde 5,1 olarak gerçekleşen büyümenin, bu yıl yüzde 3,5 olmasını beklediklerini de ifade etti. Gelecek yılın ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitede bir toparlanma öngörüldüğünü sözlerine ekledi.
Uygulanan programda kazanımların kalıcı hale gelmesinin ancak yapısal reformlarla mümkün olduğunu belirten Bakan Şimşek, Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi, yeşil, dijital ve teknolojik dönüşüm sağlanması, işgücü piyasasının etkinleştirilmesi gibi unsurları gündeme getirdi. Dezenflasyonu sağ