Site icon Omedyam

BRICS Zirvesi: Küresel Dengeler Değişiyor mu?

BRICS zirvesi, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan’ın başkenti Kazan’da 22-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. Toplantıya 36 ülkeden, aralarında Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu 20’den fazla devlet başkanı katıldı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kazan’a gelmesi ve gelişmekte olan ülkelerin uluslararası kurumlarda temsil edilmemesi konusundaki vurguları önemliydi.

BRICS, 2006’da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in katılımıyla New York’ta ilk toplantısını yapmıştı. 2009’da Rusya’nın Yekaterinburg kentinde kurulan oluşum, 2010’da Güney Afrika’nın davet edilmesiyle genişledi. 2024 yılında İran, BAE, Mısır ve Etiyopya’nın katılımıyla BRICS’in genişleme süreci devam etti. Grup, Petrol ve doğalgaz üreticisi ülkelerin yanı sıra yüksek nüfuslu ülkeleri de kapsamaktadır.

BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yüzde 45’ini oluşturmakta ve küresel üretimin yüzde 36’sını gerçekleştirmektedir. Grup, Batı hegemonyasına karşı bir itirazı temsil etmekte ve Küresel Güney’in sesi olarak nitelendirilmektedir. Ancak ülkeler arasında çeşitli siyasi ve ekonomik çekişmeler yaşanmaktadır.

ABD öncülüğündeki uluslararası düzen, Sovyetler Birliği’nin çöküşü ile gölgelendi. 2007-2008 Küresel Finansal Krizi, kapitalist küreselleşmeye olan inancı sarsarak Çin’in yükselişine neden oldu. BRICS Artı, bu değişen düzen içinde önemli bir aktör konumundadır.

BRICS’in finansal kurumsallaşma çabaları devam etmekte olup, Yeni Kalkınma Bankası önemli projeleri desteklemektedir. Grup, uluslararası piyasalardan bağımsız bir ekonomik yapı oluşturma yolunda ilerlemektedir. Gelecekte BRICS Artı’nın etkisinin artacağı ve yeni inisiyatifler alacağı öngörülmektedir. Ancak oluşumun içindeki çeşitli zorluklar da göz ardı edilmemelidir.

Exit mobile version