Ekonomi

BOTAŞ’tan Borç İddialarına Sert Yanıt!

Bayraktar, 2025 yılı bütçesiyle ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmelerde, bakanlığının hedeflerine dair milletvekillerinin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı. Yanıtları sırasında BOTAŞ’ın Gazprom’a olan borçlarıyla ilgili iddialara da yer verdi.

Bakan Bayraktar, BOTAŞ’ın tedarikçi firmalarıyla olan anlaşmaları çerçevesinde gecikmiş bir borç bulunmadığını belirtti. BOTAŞ’ın kimseye günü geçmiş veya ertelenmiş bir borcu olmadığını vurgulayan Bayraktar, ayrıca “BOTAŞ’ı özelleştirme gibi bir düşüncemiz yok. BOTAŞ, güçlü bir kuruluş olarak varlığını sürdürüyor,” ifadesini kullandı.

DOĞALGAZ TARİFESİ ÜZERİNE AÇIKLAMALAR

Bakan, enerji sübvansiyonları ile ilgili yapmış olduğu değerlendirmesinde, yüksek elektrik tüketimi nedeniyle sübvansiyon kapsamından çıkarılması planlanan yaklaşık 1.2 milyon hanenin toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 17’sini oluşturduğunu belirtti. Bayraktar, “Bu 1.2 milyon haneye elektriğin gerçek fiyatını yansıttığımızda, 50 milyar lira yani yaklaşık 1.5 milyar dolarlık Hazine desteği azalmış olacak,” dedi. Bunun yanı sıra, elektrikte uygulanan tarifelerin doğalgaz için de geliştirilmesinin planlandığını aktardı.

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz aralarını sürdürebilmesi gerektiğini savunan Bayraktar, Türkiye’nin kendi toprakları üzerinde günlük 8 milyon metreküp gaz üretimi gerçekleştirdiğini, Azerbaycan’daki faaliyetleriyle toplamda 20 milyon metreküpün üzerinde üretim yaptığını ifade etti. Bu seviyenin ihtiyaçlarının yalnızca yüzde 15’ini karşıladığını belirten Bayraktar, bu üretimi artırmaları gerektiğini söyledi.

Petrol üretimiyle ilgili de bilgi veren Bayraktar, Türkiye’nin günlük yurt içi ve dışı petrol üretiminin 150 bin varil, günlük toplam tüketiminin ise 1 milyon varil civarında olduğunu kaydetti. Gabar’daki aramaları hızlandırma niyetinde olduklarını dile getirirken, Somali, Irak ve diğer bölgelerdeki arama faaliyetlerini de güçlendireceklerini ifade etti.

BAYRAKTAR: AVRUPA’DA EN UCUZ ELEKTRİK TÜKETİYORUZ

Enerji ilişkili fiyatlara da dikkat çeken Bakan Bayraktar, Türkiye’nin elektrik mesken fiyatlarında Avrupa’nın en ucuz elektriğini kullandığını belirtti. Doğalgaz fiyatlarında ise Belarus’tan sonra Avrupa’da ikinci sırada yer aldığını bildirdi. İthalatla ilgili soruya verilen yanıt da dikkat çekti; Bayraktar, yurt içi ve dışı petrol üretiminin parasal karşılığının 3.4 milyar dolar, Türkiye’nin kendi doğal gazının ise 2.1 milyar dolara ulaştığını söyledi. Toplamda doğalgaz ve petrolde faturanın 5.5 milyar dolar aşağıya çekildiğini Kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu