Ekonomi

Bıçak Üretiminde Hibe ile Büyüyen Yerel Girişim

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) girişimcilere hibe desteği sunmaya devam ediyor. Bu yardım programının en önemli amacı, kırsal alandaki girişimlerin rekabetçiliğini artırmak ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak.

Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana kılıç ve pala üretimi ile tanınan Yatağan Mahallesi’nde, sayıları 200’ü bulan imalathanelerde ustalar, kılıç, bıçak ve koyun kırkma makası gibi çeşitli demirci ürünlerini el işçiliği ile üretiyor. Bu geleneksel zanaat, bölgenin kültürel mirasının bir parçası olarak önemli bir yer tutuyor.

Bölgedeki ata mesleğini sürdüren Yasin ve Hüseyin Ayduran kardeşler, bıçak ve koyun kırkma makası üretiminde işlerini büyütmeye karar verdi. Yaklaşık dört yıl önce TKDK Denizli İl Koordinatörlüğü’ne başvurarak, toplamda 743.288 lira hibe destek almaya hak kazandılar. Bu destek, işlerini büyütme ve daha fazla insana istihdam sağlama yolunda büyük bir adım oldu.

“TALEPLERİ KARŞILAYAMAYINCA TESİSİ BÜYÜTME KARARI ALDIK”

Hüseyin Ayduran, AA muhabirine verdiği demeçte, kardeşiyle birlikte bıçak ve koyun kırkma makası üretimi yaptıklarını belirtti. Mahallede asırlardır süregelen bu mesleği, TKDK’nın sağladığı destekle daha ileri bir noktaya taşımaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ayduran, mesleğe çocukluğundan beri bağlı olduğunu ve tam olarak 26 yılını bu işe adadığını ifade etti.

Ayduran, geçmişte babasının geleneksel yöntemlerle bıçak ürettiğini hatırlatarak, zamanla daha modern üretim yöntemlerine geçiş yaptıklarını söyledi. “Gelen talepleri karşılayamayınca iş yerini büyütmeye karar verdik. El emeği ile belirli bir yere kadar üretim yapabileceğimizi fark ettik. Sonrasında gerekli yatırımları yaptık ve TKDK’ya başvurduk. Proje aşamasında bize büyük destek oldular. Projeyi tamamladıktan sonra makinelerimiz geldi ve işlerimiz önemli ölçüde gelişti” diye konuştu.

Destek almadan önce yalnızca 20 kişiye istihdam sağlarken, bu sayı hibe ile birlikte 50’ye yükseldi. Şu anda ürettikleri ürünler arasında bıçak çeşitleri ve koyun kırkma makineleri de bulunuyor. Ayduran, önceden genellikle iç piyasaya hizmet verdiklerini, aracılar üzerinden ihracat yaptıklarını belirtirken, şu anda 70’den fazla ülkeye doğrudan ihracat yaptıklarını ifade etti. Bu ülkeler arasında 23 tanesine düzenli olarak bıçak ve makas ihracatları yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Başta Türk devletleri, Orta Doğu ve Avrupa ülkeleri olmak üzere, bu pazarlarda bıçaklar kendi ata meslekleri olduğu için rahatlıkla üretebiliyorlar. Ayduran kardeşler, aldıkları destek sayesinde hem yerel hem de uluslararası alanda rekabetçi bir imalatçı haline geldiklerini vurguladı. Satışlarının sürekli olarak arttığını belirten Ayduran, işini geliştirmek isteyen diğer girişimcilere TKDK’dan hibe desteği almayı kesinlikle tavsiye etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu