Dünya

Vezüv Patlamasında Beyin Camlaşması Şaşkını!

İtalya’da, Vezüv Yanardağı’nın M.S. 79 tarihinde meydana gelen patlaması sonrasında bir bireyin beyin dokusunun cam benzeri bir maddeye dönüştüğü ortaya çıktı. Bu olağanüstü dönüşümün nasıl gerçekleştiğini araştıran bilim insanları, olayın detaylarını incelemeye devam ediyorlar.

2020 yılında gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda, Herculaneum kentinde yer alan bir iskeletin kafatasında siyah, cam benzeri bir madde keşfedildi. Yeni yapılan analizler, bu maddenin muhtemelen fosilleşmiş beyin dokusu olduğunu göstermektedir. Uzmanlar, bu iskeletin genç bir erkeğe ait olduğunu düşünmekte ve yanardağ külüyle kaplanmış bir yatakta yüzüstü yatar pozisyonda bulunduğunu belirtmektedirler.

Bilim insanlarının kapsamlı bir incelemesi, beynin camlaşma sürecinin vücut dokusunun 510 santigrat derecenin üzerine ısındıktan sonra aniden soğuması ile meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Bu olaya vitrifikasyon yani camlaşma adı verilmektedir.

CAMLAŞMA NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Araştırmanın baş yazarı olan Roma Tre Üniversitesi’nden volkanolog Guido Giordano, “Sıvının cama dönüşmesini sağlamak için gerekli olan şey hızlı ısıtma değil, hızlı soğumadır” şeklinde ifade etmiştir. Doğada organik malzemelerin camlaşma sürecinin son derece nadir olduğu da belirtilmektedir. Örneğin, volkanik cam olarak bilinen obsidyen benzer bir şekilde, lavların suyla aniden temas etmesi sonucu oluşmaktadır.

Ancak Vezüv’ün püskürttüğü piroklastik akıntılar, yüksek sıcaklıkta volkanik malzeme ve toksik gazlar içeren akışlar, beyin dokusunun camlaşmasına neden olamayacak derece yavaş bir soğuma sürecine sahiptir. Bu akıntıların sıcaklığının 465 santigrat dereceyi aşmadığı tespit edilmiştir.

Giordano, vitrifikasyonun patlama sırasında ortaya çıkan aşırı sıcak kül bulutları sayesinde gerçekleşmiş olabileceğini belirtmektedir. Bu tür kül bulutları, 510 ile 600 santigrat derece arasında bir sıcaklığa ulaşarak insanları anında öldürebilir ve organik dokuların bir anda camlaşmasına sebep olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu