Baykar, İtalya’nın Piaggio Aerospace’ini Satın Aldı!

“`html
Dünyanın en büyük silahlı insansız hava aracı (SİHA) üreticisi Baykar, 1884 yılında İtalya’da kurulan köklü hava taşımacılığı firması Piaggio Aerospace’i satın almak için düzenlenen ihale sürecinde en yüksek teklifi veren firma olarak öne çıktı. Baykar, oldukça rekabetçi bir ortamda gerçekleşen ihaleyi çeşitli ülkelerden gelen rakip teklifleri geride bırakarak kazandı. Bu süreçte Baykar, Piaggio ile ilgili finansal değerleme çalışmalarını Pragma Danışmanlık ile iş birliği yaparak yürüttü.
Havacılık sektörü içerisinde “gökyüzünün Ferrarisi” olarak adlandırılan P.180 Avanti iş jetleri ve uçak motorları üretimiyle tanınan Piaggio Aerospace, aynı zamanda bakım, onarım ve revizyon (MRO) hizmetleri sunarak İtalya’nın savunma sanayi ekosisteminde stratejik öneme sahip bir konumda bulunmaktadır. 140 yıllık köklü geçmişi ile Piaggio, İtalya’nın teknoloji altyapısına önemli katkılar sunmuş bir firma olarak biliniyor.
İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso, Piaggio Aerospace’in yeniden faaliyete geçmesinin kesin ve cesur bir endüstriyel vizyon ile güvence altına alındığını belirterek, “Altı yıllık bekleyişin ardından Piaggio Aerospace’e bir gelecek sunuyoruz. Ülkemiz için stratejik bir varlık olan bu şirket, uzun vadeli bir üretim perspektifiyle yeniden canlandırılırken, kurumsal yapılar ve iş gücü korunuyor.” ifadelerini kullandı.
ÜRETİM KAPASİTESİ GÜÇLENECEK
Bu satın almayla birlikte Baykar, Avrupa havacılık pazarındaki etkisini artırmayı hedeflerken, Piaggio’nun tarihi mirasını koruyarak üretim kapasitesini de güçlendirecek. Baykar’ın ileriye dönük vizyonu ile birlikte İtalya’da sağlanan istihdamın büyümesi amaçlanmaktadır. Baykar’ın bu stratejik adımı, Türk havacılık sanayisinin uluslararası düzeydeki başarılarına bir yenisini eklerken, Piaggio’nun tarihi kimliği de geleceğe taşınacaktır.
Baykar, 2023 yılı itibarıyla 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye’deki tüm sektörlerde en çok ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer aldı. ABD merkezli düşünce kuruluşu CNAS’ın (Yeni Amerika Güvenlik Merkezi) raporuna göre, Türkiye dünya İHA (İnsansız Hava Aracı) ihracat pazarının %65’ini elinde bulundurmaktadır.
Baykar, en yakın ABD’li rakibinden 3 kat daha büyük bir kapasiteye sahip olarak, bu pazarın %60’ına sahip durumda. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan sağlayan Baykar, toplamda 35 ülkeye Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA teknolojilerini ihraç etmektedir.
“`