Gündem

Bebek Ölümleri Skandalında Yeni Gelişmeler!

TBMM Bebek Ölümleri ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu Toplandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde kurulan Bebek Ölümleri ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu, Adıyaman Milletvekili İshak Şan başkanlığında toplandı. Bu toplantının ana gündem maddeleri arasında, Yeni doğan çetesi skandalı ve özellikle bebek ölümlerinin araştırılması yer aldı. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Eren Usul, Rehberlik ve Teftiş Başkanı Uğur Ecevit ve İstanbul Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Harun Sertbaş katılarak sunumlar yaptılar. Özel hastanelerle Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki mali ilişki ve denetim mekanizmaları hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Komisyonda ayrıca, önümüzdeki haftalarda gerçekleştirilecek olan İstanbul ziyaretine dair tartışmalar yapıldı. CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, sadece üst düzey bürokratlardan alınan bilgilerin sorunu anlamada yeterli olmadığını belirterek, Valilik, Sağlık Müdürlüğü ve 112 Komuta Merkezi’ni ziyaret etmeleri gerektiğini ifade etti. İstanbul ziyaretinin bir gününün Yeni doğan çetesi mağduru ailelerin ziyaretine ayrılacağı belirtildi.

‘Yenidoğan Yoğun Bakımları Özel Hastanelerde

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Eren Usul, Sağlık Bakanlığı’na bağlı 908, bin 331 özel hastane ve 162 üniversite hastanesi bulunduğunu açıkladı. Özel hastanelerle yapılan sözleşmelerin bir yıl üzerinden düzenlendiğini belirten Usul, sunulmayan sağlık hizmetleri için alınan ücretlerin cezalandırılacağını belirtti. Yoğun bakım hizmetlerinin, hastanın yattığı ilk gün ile son gün arasındaki süre boyunca faturalandırılacağını ve aynı sağlık kurumunda aynı gün içinde seviye değişikliği olursa, en yüksek ücret üzerinden fatura edileceğini ifade etti. Usul, yenidoğan yoğun bakım hizmetlerinin çoğunun ise özel hastanelerde sunulduğunu dile getirdi.

Özel Hastanelerde Yaşanan Sorunlar

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, ruhsatı iptal edilen hastanelerin usulsüzlüklerinin incelenip incelenmediğini sordu. Usul ise, ruhsatı iptal edilen hastanelere herhangi bir ödeme yapılmadığını ve sevk edilen hastaların durumlarının istatistiksel olarak takip edilmediğini belirtti. Bu süreçte özel hastanelerin yoğun bakımlarına yapılan kamu ödemelerinin azaldığını görebildiklerini belirten Çan, bu durumun sebeplerini sordu. Usul, çeşitli soruşturmalara rağmen bu sözleşmelerin devam etmesini mantıklı bulmadığını ifade etti.

Devletin Denetim Yetkisi ve Özel Hastanelerin Etkisi

CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba, devletin özel hastanelerin yüksek ücret taleplerine karşı yeterince önlem alamadığını belirtti. Denetimlerde eksikler olduğunu ifade eden Karaoba, özel hastanelerin sayısının çok fazla olduğunu ve bunun Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında sorgulanması gerektiğini dile getirdi. Bu noktada özel hastaneler aracılığıyla yaşanan olumsuz olaylar dikkat çekti.

Denetim Müfettişleri ve Yenidoğan Soruşturması

Rehberlik ve Teftiş Başkanı Uğur Ecevit, ülke genelinde denetim yapıldığını belirtirken, yenidoğan soruşturmasının 27 Kasım 2013’te başlatıldığını söyledi. Ecevit, 10 hastanenin ruhsatları iptal edildiğinde Medula sistemlerinin kapatıldığını ve yeni hasta girişlerinin durdurulduğunu kaydetti. İstanbul SGK İl Müdürü Harun Sertbaş ise, İstanbul’da 4 bin 500 personelin çalıştığını ancak bu sayının y

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu