Gündem

Özel Hastanelere Yeni Yönetmelik: Kalite ve Denetim Artıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete‘de yayımlandı. Bu yeni yönetmelik, özel hastanelerde gerçekleştirilen işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu denetleyen bir sistem oluşturmayı amaçlıyor. Daha önce yılda üç kez yapılan rutin denetimlerin yanı sıra, artık bu denetimlerde kalite standartlarıyla birlikte işlemlerin tıbbi içerikleri de gözden geçirilecek. Bakanlık tarafından kurulan 20 bilimsel komisyon, Türkiye’nin çeşitli branşlarından uzmanların katılımıyla bu işlemlerin gerekli tıbbi gereksinimlere uygunluğunu değerlendirecek.

Bilimsel Komisyonlar: Yenidoğan Yoğun Bakım, Erişkin Yoğun Bakım, Aile Hekimliği, Ortopedi ve Travmatoloji, Acil Sağlık Hizmetleri, Cinsiyet Değişikliği, Tıbbi Genetik, Organ Nakli, Radyoloji Hizmetleri, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Tıbbi Onkoloji, Çocuk ve Erişkin Hematoloji, Kulak Burun Boğaz, Gastroenteroloji ve Obezite Cerrahisi, Kardiyoloji ve Erişkin Kalp ve Damar Cerrahi, Göz Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Göğüs Hastalıkları, Tıbbi Laboratuvar Hizmetleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri gibi alanlarda çalışacak.

Özel hastanelerde devir işlemleri yasaklandı

Yeni yönetmelikte, özel hastanelere tahsis edilen yatak ve kadroların devir işlemlerinin yasaklandığı belirtiliyor. Bu kapsamda, özel hastanelerde yataklı servisler, yoğun bakımlar ve klinik hizmetlerin üçüncü kişiler tarafından yürütülmesi durumunda ilgili hastanenin ruhsatı iptal edilecek.

Özel hastanelerde fahiş fiyatlar yasaklandı

Yine, özel hastanelerde SGK tarafından belirlenen fark ücretleri dışında hastalardan herhangi bir ücret talep edilmesi yasaklandı. Bu düzenleme ile fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçilerek, standardize bir fiyat politikası oluşturulması hedefleniyor. Fiyatlandırma belirlenirken, SGK tarafından tespit edilen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) dikkate alınacak.

Özel hastane açmak isteyenlere ilave kriterler getirildi

Özel hastane açmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere yönelik ek kriterler de uygulamaya alındı. Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş kişilerin hastane açması engellenirken, ruhsat iptali gerçekleşmiş sahiplerin yeniden hastane açmaları da kısıtlandı.

Yapay zeka destekli denetim mekanizması

Sağlık Bakanlığı, risk yönetimine dayanan, bilişim temelli ve yapay zeka destekli, çok katmanlı bir denetim mekanizmasını devreye sokmayı planlıyor. Bu yenilik sayesinde özel hastanelerde yapılacak denetimlerde usulsüzlüklerin engellenmesi hedefleniyor.

Özel hastanelere yeni kalite akreditasyon mekanizması

Özel hastanelerin “Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü” (TSHKAE) tarafından akredite edilmesi zorunlu hale getirildi. Akreditasyon standartları ise 7 boyut, 32 bölüm, 58 standart ve 244 değerlendirme kriterinden oluşuyor. Bu akreditasyon belgesinin geçerliliği üç yıl süreyle devam edecek ve her yıl kontrol edilecek. Bu düzenlemeyle birlikte, kalite akreditasyonu da rutin denetimlere eklenmiş oluyor.

Akreditasyon standartlarının içeriğinde yer alan 7 boyut şunlardır:

  • Sağlık Hizmetleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu