DEM Parti: İmralı Ziyareti ve Kayyum Eleştirisi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, ülkede süregelen siyasi gerilime ve son gelişmelere dair önemli açıklamalar yaptı. Koçyiğit, Kars Kağızman Belediye Eş Başkanı Mehmet Alkan’ın 6 yıl 3 ay hapis cezası almasının ardından, sabah saatlerinde kendisinin yerine kayyım atanmasını “iktidar eliyle yapılan bir yargı darbesi” olarak nitelendirdi. Ayrıca, HDK tutuklamaları ve devam eden İmralı görüşmelerine dair de bilgi verdi.
Basın toplantısında Koçyiğit, İmralı heyeti ile üçüncü kez yapılacak görüşmenin birkaç gün içinde gerçekleşeceğini duyurdu. “Heyetimiz birkaç gün içerisinde İmralı’ya gidecek. Bununla ilgili gerekli başvuruları bugün ya da yarın yapmasını bekliyoruz. Hazırlıklar tamamlanıyor” şeklinde konuştu.
Görüşmenin gündemini de açıklayan Koçyiğit, “İmralı’da yapılacak ziyarette, özellikle Güney Kürdistan’a yapılan ziyaretlerin bilgileri, yapılan tartışmalar Sayın Öcalan’a aktarılacak. Bu görüşmeden sonra Sayın Öcalan’la beraber yapılacak tarihi çağrının takvimi de netleşmiş olacak. Kürt sorununun çözümünde yeni bir dönemin başlangıcı olacak,” ifadelerini kullandı.
Koçyiğit, Türk ve Kürt ittifakının kurulması yönündeki zeminlerin baltalanmasına karşı uyarıda bulunarak, bu durumu siyaset ve toplumun en başından itibaren mahkum etmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, Türkiye’nin 6 Şubat 2023’te başlayan yargı süreci ve kayyum atamaları üzerinden geliştirdiği siyasi uygulamaları eleştirerek, “Güne yeniden bir darbe haberiyle başladık. Türkiye, gece yarısı darbelerine maruz kalan bir ülkedir,” dedi.
Koçyiğit’in açıklamalarından bazı başlıca noktalar şu şekilde özetlenebilir:
- Kayyum atamaları, iktidarın kendisinden olmayan yerel yönetimlere yönelik bir sivil darbedir. Anayasa, demokrasi ve halkın iradesi yok sayılmaktadır.
- Gerekli mahkeme süreçlerinin hızlandırılması, kayyum atamak için uygulanmakta olan bir ceza sistematiği olarak değerlendirildi.
- AKP’nin, halkın iradesine tahammül edemediği ve yerel yönetimlerin halka hizmet etmesine izin vermediği vurgulandı.
- Yargı sürecinin, sadece siyasi bir araç olarak kullanıldığına dikkat çekildi ve “Cübbelerinizi çıkarın, bu kadar AKP’nin emirlerine biat ediyorsanız AKP’de siyaset yapın” diyerek yargının tarafsızlığına vurgu yapıldı.
Koçyiğit, son olarak, “HDK’yı kriminalize etmek AKP’nin içerisine düştüğü acziyetin açık ve net göstergesidir,” diyerek, HDK’nın toplumsal adalet ve demokratik Cumhuriyet çizgisindeki rolüne dikkat çekti. “Arkadaşlarımızın hiçbir suçu yoktur, varsa o da AKP iktidarının karşısında durmak, bu ülkeyi demokratikleştirmek konusundaki kararlılıklarıdır,” diyerek HDK’nın önemini vurguladı.
Koçyiğit’in yaptığı açıklamalar, Türkiye’deki siyasi iklimin gerginliğine dair önemli ipuçları sunmakla birlikte, İmralı görüşmeleri ve Kürt sorunu üzerine yeni bir dönemin kapıda olabileceğine de işaret ediyor.
Kaynak: ANKA