TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Bağlıkaya, yaptığı değerlendirmede, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üzerinden iletilen ihbar ve şikayetlerin arttığını belirtti. Özellikle sahte rezervasyon siteleri ve sosyal medya hesapları aracılığıyla gerçekleştirilen tatil dolandırıcılığı vakalarının son yıllarda ciddi bir şekilde yükseldiği ifade edildi.
Bağlıkaya, bu dolandırıcılık vakalarının tamamının TÜRSAB’a ulaşmadığını vurguladı: “Bize yapılmış olan ihbarlar arasında, dolandırıcı sayfalara dair gelen ihbar sayısı 2022 yılında 319 iken, 2023’te bu sayı neredeyse üç katına çıkarak 920’ye ulaştı. Ancak, 2024 yılı itibarıyla bu sayının 868’e gerilediğini kaydetsek de, toplam mağdur sayısının çok daha fazla olduğuna inanıyoruz. Amacımız, ilgili mercilerle iş birliği içerisinde bu sayıları azaltmak” dedi.
Bağlıkaya, tatil veya seyahat alımlarındaki dolandırıcılıkların büyük çoğunluğunun Instagram gibi sosyal medya platformları üzerinden gerçekleştiğini belirtti. Bu dolandırıcı hesaplar, genellikle iletişim için WhatsApp numarası paylaşarak, dolandırıcılık sürecini bu numaralar üzerinden yürüttüğünü açıkladı.
Bağlıkaya, dolandırıcılık vakalarının belirli dönemlerde daha fazla yaşandığını da vurguladı. Özellikle bayram, ara tatil ve yarıyıl tatili gibi dönemlerde dolandırıcılık girişimlerinin yoğunlaştığını ifade eden Bağlıkaya, “Bu dönemlerde vatandaşlarımızı uyarma ihtiyacı duyuyoruz” dedi.
TATİLLER TÜRSAB ÜYESİ ACENTELERDEN ALINMALI
Bağlıkaya, vatandaşlara tatil ve seyahatlerin TÜRSAB üyesi seyahat acenteleri aracılığıyla yapılması gerektiğini hatırlatarak, bu konudaki farkındalığı artırma konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Ayrıca dolandırıcıların, geçerli bir tur şirketinin sayfasını kopyalayarak benzer bir web sitesi oluşturabildiğini belirtti. “Bu nedenle, vatandaşlarımızın tatil satın alırken web sayfasının adres çubuğunu dikkatlice kontrol etmesi önemlidir” dedi. Ayrıca, dolandırıcıların genellikle WhatsApp hatları üzerinden iletişim kurarak izlerini gizlemeye çalıştığını da vurguladı.
Bağlıkaya, tatil rezervasyonu yapıldığında ödemenin seyahat acentelerinin kurumsal IBAN numarasına yapılması gerektiğini belirterek, seyahat acentesi olmayan kişilerin şahsi IBAN’larına ödeme almasının mağduriyetlere yol açabileceğini ifade etti. “Sosyal medya hesaplarının kullanıcı adlarının sıkça değişmesi dolandırıcılığın habercisi olabilir” diyen Bağlıkaya, ürün fiyatlarının piyasa değerinin çok altında olması durumunun da şüphe uyandırıcı olduğunu dile getirdi.
Vatandaşlardan, dolandırıcılık şüphesi hissettiklerinde ihbarda bulunmalarını isteyen Bağlıkaya, bunun dolandırıcılıklara karşı alınacak önlemler açısından kritik bir adım olduğunu sözlerine ekledi.
DOLANDIRICILARLA MÜCADELE SÜRÜYOR
TÜRSAB’ın dolandırıcılıkla mücadele çabalarına da değinen Bağlıkaya, tüketicileri korumak için birçok faaliyet yürütüldüğünü aktardı. Bağlıkaya, “TÜRSAB web sayfamız üzerinden sunduğumuz dijital doğrulama sistemi ile tüketiciler tatil satın aldıkları acentelerin TÜRSAB’a üye olup olmadığını kolayca öğrenebiliyorlar” şeklinde konuştu.
“Google ve Meta ile de iş birliği içerisindeyiz” diyen Ba