Antalya’da Kışın Yaz Keyfi: Tatil ve Ders Bir Arada!
Antalya, Türkiye’nin güney sahilinde yer alan önemli bir turizm merkezi olarak, her yıl milyonlarca tatilciye ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin birçok bölgesinde kış mevsiminin soğuk havaları etkisini sürdürürken, Antalya’da yazdan kalma günler hâkim. Sıcak havayı fırsat bilen yerli tatilciler, özellikle okulların ara tatile girmesiyle birlikte, 5 yıldızlı otellere akın etmektedir. Bu otellerde özel olarak hazırlanan alanlar sayesinde, öğrenciler ara tatil dönemini hem ders çalışarak hem de tatil yaparak geçirmektedirler. Bazı öğrenciler ise otellerin lobilerinde ders çalışmakta ve kitap okumaktadırlar.
Antalya’daki turizm sezonunun uzaması için otelciler, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu’nun ifadesine göre ciddi çalışmalar yapmaktadırlar. İklim koşulları dolayısıyla yaz mevsiminin uzaması, otel işletmecilerinin yüzünü güldürmüştür. Kavaloğlu, “Hâlâ Antalya’da denize girme imkânı var. Otellerimize gelen çocuklarımız tatil yapma ve ders çalışma fırsatı buldular. Otellerimiz sınıf düzenine de geçmiş durumda. Çok güzel eğlence olanakları sunuluyor” demiştir.
Bunun yanı sıra, kış tatili için kayak ve benzeri destinasyonlardaki hareketliliğin henüz başlamadığını belirten Kavaloğlu, bu durumun otellere olan ilgiyi artırdığını ifade etmiştir. Otel doluluk oranlarının %70’e ulaştığını vurgulayan Kavaloğlu, “Kış mevsimi için bu rakamlar bizim açımızdan oldukça önemli. Ara tatilin ardından kongre sezonu da başlayacak. Antalya’ya gelen tatilci sayısı şu anda 16 milyon 300 bini geçmiş durumda. Transit yolcuları da eklediğimizde yıl sonuna kadar bu rakamın 17 milyonu geçeceğinden eminim” şeklinde konuşmuştur.
Kemer ilçesindeki 5 yıldızlı bir otelde ailesiyle tatil yapan ve Liseye Geçiş Sınavı (LGS) hazırlığı yapan Nejit Demir (13), hedefinin iyi bir liseyi kazanmak olduğunu belirtmiştir. Sınav maratonuna girmesi dolayısıyla tatil döneminde bile ders çalıştığını dile getiren Demir, “8’inci sınıf öğrencisi olduğum için bize çok fazla tatil yok. Büyük hedeflerimiz var ve bu hedeflere ulaşmak için çalışmak zorundayız. Kendime zaman ayırmaya da özen gösteriyorum ama ders çalışmayı da ihmal etmiyorum. Günde en az 2 saat ders çalışıyorum” demiştir.
Aynı otelde tatil yapan bir başka öğrenci Neslişah Demirci de, sınav maratonunun ardından ara tatil döneminde hem ders çalıştığını hem de tatil yaptığını ifade etmiştir. Özellikle İngilizce dersine ağırlık verdiğini belirten Demirci, “Hedefim, tüm derslerimden 100 puan almak” şeklinde konuşmuştur.
Kemer, Manavgat ve Belek gibi bölgelerdeki otellerde yaşanan yoğunluğun yanı sıra, Antalya’nın merkezindeki oteller ve pansiyonlarda da benzer bir yoğunluğun yaşandığı öğrenilmiştir. Tüm bu durum, Antalya’nın turizm sektörünün devamlılığını ve cazibesini artırmakta, yerli tatilcilerin kış mevsimindeki olumlu havadan faydalanarak tatil yapmalarına olanak tanımaktadır.