Ekonomi

Quiz Moda Devi 23 Mağaza Kapatıyor!

Pandemi sonrası birçok ülkenin uyguladığı parasal sıkılaşma, orta ve büyük ölçekli işletmelerin ucuz finansmana erişimini zorlaştırdı. Bu durum dünyada en çok etkilenen sektörlerden biri de tekstil oldu. Özellikle Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkede tekstil firmaları, peş peşe konkordato ve iflas açıklamaları yaparak ciddi bir kriz sürecine girdi.

Bu bağlamda, İngiltere’nin moda devi Quiz’den gelen son haber büyük bir sürpriz yarattı. 23 Şubat 2025 tarihinde, şirket CEO’su Sheraz Ramzan yaptığı açıklamada, mağaza kapanışlarından etkilenen çalışanları için derin bir üzüntü duyduğunu belirtti. Ramzan, alınan bu kararın şirketi daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturacağını ve bu sayede yüzlerce işin korunabileceğini ifade etti.

Quiz, düşük satış rakamlarının sebebini “enflasyonist baskıların tüketici güveni ve harcamaları üzerindeki etkili” olarak tanımladı. Şirket, mali sıkıntılar nedeniyle geçtiğimiz ay Londra’nın ikinci kademe borsasından çekilmişti. 22 Şubat 2025 tarihinde, kurumsal danışmanlık şirketi Teneo’yu iflas yöneticisi olarak atadı.

Kurtarma çabaları çerçevesinde, Quiz markasına ait 42 mağaza satıldı. Ramzan ailesinin işlettiği yan şirket Orion, Quiz markası ve bu mağazalar da dahil olmak üzere çeşitli varlıkları satın almak için anlaşma sağladı. Perakendeci, bu anlaşmanın şirketteki işlerin çoğunu kurtaracağını vurgularken, yöneticiler tarafından tamamen kapatılan yaklaşık 200 işçinin çalıştığı 23 dükkanı almayı tercih etmedi.

Birçok perakende zincirinin de krizden etkilenmesiyle, 2025 yılı içinde İngiltere’de 17 bin 350 mağazanın kapanması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl kapanan mağaza sayısı ise 13 bini aştı. Büyük perakende zincirleri, sektördeki bu olumsuz etkilerden nasibini alıyor.

Özellikle WH Smith, 5 bin kişiyi istihdam eden işini satmayı planlamakta. Diğer bir yandan, süpermarket devleri Sainsbury’s ve Morrisons ise toplamda 3 bin 200 çalışanını işten çıkaracaklarını duyurdu.

İşletmeler, hükümetin yüksek vergileri reforme etmemesi, asgari ücret artışı ve işveren sigorta maliyetlerinin artması gibi nedenlerden dolayı büyük bir mali baskı altında kalıyor. İngiltere’de perakende sektörünü etkileyen bu kriz derinleşirken, küçük işletmelerin üçte biri de işçi çıkarmayı planlıyor. Bu dönüşüm, birçok insanın işsiz kalması ve alışveriş caddelerinin boşalması gibi sorunlara yol açabileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu