Akademisyenlerden Metal İşçilerine Dayanışma Çağı
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, 7 fabrikada 1600 işçiyle başlattığı grevin, “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendiğini bildirdi. Bu karardan sonra, 175 akademisyen ve bağımsız araştırmacı, metal işçileriyle dayanışma çağrısı yaptı. İmzacı akademisyenlerin ve araştırmacıların ortak metninde, “Birleşik Metal-İş Sendikası çatısı altında örgütlü metal işçilerinin elektromekanik işkolunda işveren sendikası MESS ile yaşadığı uzlaşmazlık sonucu başlattığı grevi desteklediğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” ifadeleri yer aldı. Metin, toplu iş sözleşmesi süreçlerinde işverenlerin dayatmalarına karşı direnen işçilerin alın terine sahip çıkıldığını vurguladı.
‘YASAKLAMA ANLAMINA GELİYOR’
Açıklamada, “Yasal prosedürlere uygun olarak yürütülen bu grevlere bile tahammül edilmemektedir” ifadesiyle birlikte, grev ertelemesinin yasaklama anlamına geldiği belirtildi. İşçilerin grev hakkının anayasal bir hak olduğunu hatırlatılarak, Anayasa Mahkemesi’nin bu tür keyfi yasaklamalara karşı net kararlarının bulunduğu ifade edildi. Akademisyenler, işçilerin hak arayışlarının baskı, yasak veya taleplerin göz ardı edilerek çözülmesinin mümkün olmadığını vurguladı. “İşçilerin talepleri meşrudur. Bu mücadele yalnızca metal işçileri için değil, emeğiyle geçinen herkesin mücadelesidir” diyerek dayanışma içinde olduklarını belirttiler.
GREVE DEVAM EDECEKLER
Resmi Gazete’de erteleme kararının yayımlanmasının ardından, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar açıklamalarda bulundu. Atar, bu kararın erteleme değil yasaklama olduğunu ifade etti. Atar, 2003-2023 tarihleri arasında, yani AKP döneminde toplam 19 “grev erteleme” kararı verildiğini ve Anayasa Mahkemesi’nin grev yasaklarını hukuka aykırı bulduğunu hatırlattı. Bu kararların günümüzde de geçerli olduğunun altını çizdi.
Atar, GridSolutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik fabrikalarında grev yaptıklarını ve yakın zaman içinde Balıkesir Gönen’te bulunan MESS üyesi Arıtaş Kriyojenik fabrikasında 19 Aralık tarihinde, Kocaeli/Çayırova’da bulunan Green Transfo fabrikasında ise 25 Aralık tarihinde greve çıkacaklarını duyurdu. “7 fabrikada 1600 civarında üyemiz grevdedir. Önümüzdeki günlerde 2 fabrikada daha 400 üyemiz greve başlayacaktır” dedi. Böylece, toplamda 5 işletmeye bağlı 9 fabrikada yaklaşık 2000 üyenin grev yapmış olacağını belirtti.
Atar, yasaklama kararının yalnızca MESS üyesi fabrikalara verildiğini belirterek adrese teslim bir karar olduğunu ifade etti: “Yasaklanan grevlerin olduğu işletmeler MESS’e üyedir. Sadece bu fabrikalardaki grevler yasaklanmıştır. Oysa, birkaç ay önce MESS’ten ayrılan ve yine grev kararı aldığımız bir işyeri olan Green Transfo’da grev yasaklanmamıştır. Aynı işi yapan bir fabrikada grev milli güvenliği bozarken, bir başka fabrikada ise milli güvenliği bozmamaktadır. Bu durum nasıl açıklanacaktır bilmiyoruz.”