Dünya

AB Ülkelerinden Suriye Yaptırımlarına Hafifletme Çağrısı

Altı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin dışişleri bakanları, Suriye’ye yönelik bazı yaptırımların geçici olarak kaldırılmasını talep etti. Bu sekiz ülke arasında Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya, Finlandiya ve Danimarka yer alıyor. Söz konusu ülkeler, Suriye ile ilgili ulaştırma, enerji ve bankacılık alanlarındaki yaptırımların hafifletilmesi gerektiğini vurgulamakta. Reuters tarafından elde edilen bir belgede, bu bakanların 27 Ocak 2025 tarihinde Brüksel’de yapılacak toplantıda Suriye yaptırımlarının hafifletilmesi konusunu tartışacakları belirtiliyor.

6 ülke tarafından imzalanan belge, AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarını acilen gözden geçirmesi gerektiğine işaret ediyor. Özellikle, Suriye’deki mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda, bu yaptırımların etkisinin yeniden değerlendirilmesi önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Bunun arka planında ise Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın, Birleşmiş Milletler ve birçok ülke tarafından terörist grup olarak kabul edilen Hayat Tahrir el-Şam (HTS) liderliğindeki devrimci güçler tarafından devrilmesinin etkileri yatıyor.

AZINLIKLAR DETAYI

Belgede, Suriye’deki insan hakları ve azınlık hakları ile ilgili beklentilerin karşılanmaması durumunda, kaldırılacak yaptırımların geri alınabileceği veya yeni yaptırımların uygulanabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor. Bu noktada, uluslararası toplumun Suriye’deki insan hakları durumu üzerinde daha fazla durması gerektiği vurgulanıyor. Diğer taraftan, bu yaptırımların Suriye halkı üzerindeki insani etkilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiği ifade ediliyor.

Bir hafta önce, Amerika Birleşik Devletleri, insani yardımların akışını kolaylaştırmak amacıyla Suriye’deki yönetim organlarına yönelik işlemler için altı aylık bir yaptırım muafiyeti getirmişti. Bu muafiyet, insani yardım faaliyetlerinin hızlandırılmasına ve ihtiyaç sahiplerine ulaşılmasına yardımcı olmayı hedefliyor.

AB’nin altı üyesi ayrıca, sivil uçuşları kolaylaştırmak, yüksek değerli mallar üzerindeki yaptırımları yeniden değerlendirmek, petrol ve gaz teknolojilerine yönelik ihracat yasağını kaldırmak ve AB ile Suriye arasındaki finansal kanalları yeniden açmak gerektiğine vurgu yapıyor. Ancak, bu ülkeler Esad yönetimi ve onun destekçilerine yönelik mevcut yaptırımların devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu