Sanayide Sert Daralma: İmalat ve İhracatta Düşüş!

Faiz artışıyla enflasyonla mücadelenin faturası sanayi üretimine yansıdı. Ekonomideki durgunluk sinyalleri sanayi sektöründen geldi. Haziran ayında sanayi üretimi yıllık bazda %4,7 gerileyerek, depremin ardından en büyük daralmayı yaşadı. Böylece sanayi üretiminde 16 ayın en büyük düşüşü gerçekleşti.
En sert gerileme imalat sektöründe, ara malı ve dayanıklı-dayanıksız tüketim mallarında yaşandı. İmalat sektöründe %6,9, dayanıklı tüketim mallarında %9,1, dayanıksız tüketim mallarında %9, ara malı üretiminde ise %6,1 gerileme yaşandı.
Haziran 2023’te uygulanmaya başlanan kemer sıkma politikasının etkileri, sanayi üretimindeki daralmayla kendini göstermeye başladı. Yüksek faizle talebi azaltma politikasının tüketim ve yatırım harcamalarında azalmaya yol açtığı görüldü.
Daralmanın büyüme verilerine etkisi Eylül ayında açıklanacak olan Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) istatistiklerinde ortaya çıkacak. Ocak-Haziran döneminde imalat sanayisi üretiminin gerilemesi, toplam ihracatı olumsuz etkiledi.
Ekonomik koşulların zorlaşmasıyla konkordato başvurularında artış yaşanıyor. Finansman sıkıntısı çeken işletmeler arasında inşaat, tekstil ve akaryakıt istasyonları öne çıkıyor. Temmuz itibarıyla 788 dosya için konkordato süreci geçici mühlet kararı alırken.
Doç. Dr. Cem Oyvat, TCMB’nin faiz artırımının ekonomiyi yavaşlatmaya devam ettirdiğini vurguladı. Sanayi üretimindeki daralmanın işsizlik artışına neden olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca sanayideki daralmanın ihracatı da olumsuz etkilediğine ve enflasyonla durgunluğun eş zamanlı hale geldiğine dikkat çekti.
2024 Sanayi Üretimi Endeksi, 2023 Şubat’tan sonra en büyük gerilemeyi yaşadı. İmalat sanayisinde, ara malı üretiminde ve dayanıklı tüketim malı üretiminde dikkat çeken düşüşler yaşandı. Yüksek teknoloji, mobilya imalatı ve giyim eşyaları imalatında da ciddi düşüşler görüldü.