Cem Köksal’a İnanç Hürriyeti Suçlaması!

Zorlu Holding’in eski CEO’su Cem Köksal, 28 Şubat’ta Vestel CEO’su Ergün Güler’in tüm çalışanlara gönderdiği Ramazan ayı tebrik mesajına karşılık olarak, şirketin resmi kutlama programında Ramazan ayının yer almadığını belirten sert bir e-posta gönderdi. Bu mailin basına sızmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Köksal hakkında re’sen bir soruşturma başlattı. Soruşturma neticesinde Köksal hakkında hazırlanan iddianamede, olayla ilgili ifadesinde suçlamaları kabul etmediği ifade edildi. Köksal, Zorlu Holding bünyesinde yaklaşık 7 aydır CEO olarak görev yaptığını belirterek, söz konusu maili yalnızca Ergün Güler’e göndermek amacıyla yazdığını, ancak yanlışlıkla ‘Tümünü Yanıtla’ seçeneğini seçmesi nedeniyle tüm alıcılara ulaştığını söyledi. Mailin tüm alıcılara ulaştığını fark ettikten sonra şirketin bilgi teknolojileri departmanına ulaşarak mailin geri çekilmesini istediğini ancak bu işlemler tamamlanmadan birçok kişiye ulaştığını ifade etti. Özellikle bu mailin sosyal medyaya sızmasının ardından bu durumu daha da kötüleştirdiğini belirtti.
Mailde mağdur tarafında olan Ergün Güler, 26 yıldır Zorlu Holding’e bağlı Vestel’de çeşitli pozisyonlarda görev aldığını ve son bir buçuk yıldır üst düzey yönetici olarak görev yaptığını açıkladı. Güler, dini ve millî bayramlar ile özel günlerde her zaman çalışanlara kutlama mesajları gönderdiğini, bu tür mesajlarına daha önce hiçbir müdahale yapılmadığını vurguladı. 28 Şubat’ta Ramazan ayının başlaması nedeniyle gönderdiği kutlama mesajına Köksal’dan gelen yanıtı kayıtsız şartsız kabul edilemez bulduğunu ifade eden Güler, Köksal’ı telefonla aradıktan sonra durumun yanlış anlaşıldığını kendisine dile getirdiğini aktardı. Bu görüşmeler, e-postanın yanlışlıkla tüm alıcılara gitmesi üzerine gerçekleştirildi.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ÇERÇEVESİNİN ÖTESİNE GEÇTİĞİ KAYDEDİLDİ
İddianameyi hazırlayan cumhuriyet savcısı, Köksal’ın kullandığı ifadelerin ifade özgürlüğü ve eleştiri hakkı çerçevesinin dışında kalmakta olduğunu ifade etti. Savcıya göre, bu ifadeler mağdurun ve diğer çalışanların inanç ve düşüncelerine haksız müdahale niteliği taşımaktaydı. Zorlu Holding’teki üst düzey pozisyonu ve Vestel’in Zorlu Holding’e bağlı olması dolayısıyla aralarında bir hiyerarşi bulunduğu ve bu durumun, Köksal’ın ifadelerinin mağdur ve diğer çalışanlar üzerinde nasıl bir baskı oluşturabileceği konusunda endişe yarattığı belirtildi. Ayrıca, Köksal’ın suçlamalardan kurtulmaya yönelik savunmalarının da inandırıcılığının olmadığının altı çizildi.
1 YIL 3 AYDAN 5 YIL 3 AYA KADAR HAPİS İSTEMİ
Yapılan hukuki değerlendirmeler sonrasında Cem Köksal için, ‘Zincirleme şekilde inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme’ suçundan 1 yıl 3 aydan 5 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep edildi. Bugün aktarılan bu gelişmeler, şirket içindeki iletişim dinamiklerini ve üst düzey yöneticilerin ifade özgürlüğü ile inanç hürriyetleri arasındaki hassas dengeyi bir kez daha gündeme getirdi.