Özgür Özel: Cesaret sandıkla gösterilmeli!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yenimahalle Belediyesi tarafından düzenlenen bir iftar programına katıldı. İftar programında yurttaşlarla birlikte orucunu açan Özel, burada yaptığı konuşmada, siyasi tartışmaların bu mübarek Ramazan ayında yapılmasına karşı olduğunu ifade etti. Ancak, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ramazan boyu sert ifadelerle muhalefeti hedef almasına da dikkat çekti.
‘Bir cesaret göstereceksen sandığı getir’
Özel, Erdoğan’a yönelik ciddi eleştirilerde bulunarak, muhalefetin belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin gözaltına alınarak hapse atılmasının cesaretle ilgili olmadığını vurguladı. “Eğer cesaretin varsa, çık ve karşımıza sandığı getir,” diyerek ifade etti. Bu sözler, muhalefetin haksız yere cezalandırıldığını düşündüğünü aktardı.
‘Erdoğan, Trump’ın Gazze hakkındaki sözlerine gıkını çıkarmadı’
CHP lideri, konuşmasında Erdoğan’a Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Gazze ile ilgili tartışmalı açıklamalarını hatırlattı. Özel, Erdoğan’ın Trump’a karşı sessiz kalmasının Türkiye’nin ulusal çıkarlarına zarar verdiğini savundu. Filistin davasının Kudüs’ün başkent olduğu ve iki devletli bir çözümle ilgili Birleşmiş Milletler kararlarıyla desteklendiğini belirtti ve bu duruma karşı olan sessizliğini eleştirdi.
Özgür Özel, “Trump Filistinlilere yönelik insanlık suçu işleyeceğini duyururken, senin sesin neredeydi?” diye sordu. Erdoğan’ın geçmişte Netanyahu’ya bir şeyler söylediğini anımsatarak, bu dönemden bahsederken Trump’ın güncel açıklamalarına karşı bir duruş sergilemediğini ifade etti.
‘Terör kimden gelirse karşısındayız’
Özgür Özel, Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalara da değinirken, her iki tarafın sivil kayıplarından ötürü kınanması gerektiğini savundu. 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e yaptığı saldırıların ardından, İsrail’in karşı-ataklarını da terör olarak nitelendirerek, bu durumu kınadıklarını ifade etti.
‘Katliamlara Türkiye’nin sessiz kalmaması gerek’
Özel, Suriye’de yaşanan Alevi katliamlarına da dikkat çekerek, bu konularda Türkiye’nin sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı. Lazkiye’de yaşanan çatışmalarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğine işaret ederek, iktidarın bu konuda bir duruş sergilemesi gerektiğini dile getirdi. Aynı zamanda, Alevi toplumuyla dayanışma içinde olduklarını belirtti.
‘Sosyal yardımda sondan ikinciliğe geriledik’
Özel, konuşmasında ülkede sosyal yardıma muhtaç insan sayısının arttığını ve Türkiye’nin sosyal yardımlarda OECD ülkeleri arasında sondan ikinci konuma gerilediğini aktardı. 2019 yılında sosyal yardıma ayrılan bütçenin gayri safi milli hasılanın yüzde 12’si iken, bugün yüzde 10’a düştüğünü ve bu durumun diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça geride kaldıklarını belirtti.
‘İkramiye 33 kilo hurma alıyordu, 6 kiloya geriledi’
Özgür Özel, emekli bayram ikramiyesinin de düşük kalmasından bahsetti. 2015 yılında emekli bayram ikramiyesinin 1.000 lira olduğunu hatırlatarak, bu miktarın zamanla eridiğine ve günümüzde neredeyse asgari ücretin çok altında kalarak 4.000 liraya gerilediğini vurguladı