Uzayda Kurulan İlk Ülke: Asgardia’nın Hikayesi

Dünya, 2016 yılı itibarıyla büyük bir kaos içerisindeyken, Rus iş adamı İgor Aşurbeyli, uzayda bir ülke kurma fikrini benimsedi. Böylece, dünya üzerindeki anlaşmazlıkların uzaya sıçramasını önlemeyi amaçlayan Asgardia adlı ilk uzay ülkesini oluşturma kararı aldı.
Igor Aşurbeyli, Asgardia’yı “özünde bilgi, zekâ ve bilimin hâkim olduğu, insanlık ve her bireyin hayatının nihai değerinin kabul edildiği, özgür ve kısıtlanmamış bir toplumun prototipi” olarak tanımlamaktadır. Bu girişim, uluslararası bir araştırmacılar, mühendisler, hukukçular, iş adamları ve bilim insanlarının bir araya gelmesi ile şekillendi. Projenin temel bilimsel hedefi ise, insanlığın ölümsüzlüğüne giden yolda uzayda ilk insan bebeğinin doğumunu sağlamak.
Asgardia ismini, İskandinav mitolojisinde tanrıların dünyası olan Asgard’dan almıştır. İlk adımını 2017 yılında atan Asgardia, uzay çöplerine karşı koruma sağlamak amacıyla bir uydu fırlatmıştır. Bu görev, daha önce mevcut uzay ajansları tarafından başarısızlıkla sonuçlanan bir mücadeleydi ve oldukça karmaşık bir projeydi.
Asgardia’nın diğer bir misyonu ise uzaya daha geniş erişim imkânı sağlayarak, geleneksel olmayan uluslara bilimsel araştırmalar yapabilecekleri bir alan sunmaktır. Bu uzay ulusunun temel sütunları olan barış, erişim ve koruma çatısı altında, araştırmacılara bilimsel gelişme için yeni bir çerçeve oluşturmak hedeflenmektedir.
Asgardia’nın Arması, Bayrağı ve Marşı
Asgardia, vatandaşlık başvurusunun herkes tarafından ücretsiz bir şekilde yapılabilmesi ve yakın bir gelecekte Birleşmiş Milletler tarafından resmen tanınması hedeflerinden birine sahiptir. Şu an itibarıyla Asgardia’nın nüfusu 1.120.346’ya ulaşmış durumdadır. Bu nüfus içerisinde 15.596 kişi Arjantinli, 154.296 kişi ise Çinlidir. Asgardia’nın nüfusu, İzlanda, Bahamalar, San Marino ve Lihtenştayn gibi yaklaşık 140 ülkenin nüfusundan daha fazladır.
2021’de, Rusya Bilimler Akademisi Biyomedikal Sorunlar Enstitüsü’nün sponsorluğunda gerçekleştirilen uluslararası SIRIUS izolasyon deneyinin üçüncü aşaması da Asgardia için önemli bir başarı olmuştur. SIRIUS-21 projesi, insanların kapalı alanlardaki uzun süreli izolasyon koşullarını simüle ederek 240 gün süresince izole bir görev gerçekleştirmiştir. Bu projede Asgardlı bir hekim olan Victoria Kirichenko da yer almıştır.
Gerçek ve Somut bir Ülke
Asgardia’nın Devlet Başkanı Igor Aşurbeyli, Asgardia Uzay Krallığı’nı “ahlak, adalet, barış ve tüm insanların eşit onuruna dayanan, geleceğe ve sonsuz Evrene bakan bağımsız, özgür, üniter, sosyal, etnik kökenli ve laik Uzay Ulusu” olarak tanımlamaktadır. Aşurbeyli, ülkesinin gelişimini değerlendirdiği basın toplantıları düzenlemektedir.
Asgardia’da siyasi partiler mevcut değildir; hükümet, 12 bakanlıktan oluşan bir yapıya sahiptir. Para birimi olarak “Güneş” kullanılır ve bayrak tasarımında mavi gökyüzü arka planında Güneş’i temsil eden parlak sarı bir daire bulunmaktadır. Dokuz sarı yörünge, Güneş Sistemi’ndeki dokuz gezegeni simgelerken, üç beyaz dış yörünge, insanlığın uzaydaki keşif yolculuğunu sim