CHP’de Adaylık Tartışmaları ve Erken Seçim Çağrısı

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi), cumhurbaşkanlığı adayı ve ön seçim konularını tartışırken, genel başkan Özgür Özel, erken seçim çağrısında bulunarak grup toplantısında “Erken seçimin adayı erken belirlenir. Erkenden yola çıkacağız” ifadesini kullandı. Bu konuşma, partinin geleceğine dair daha geniş bir stratejinin habercisi niteliği taşıyor.
Partinin dikkatini çeken isimler arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yer alıyor. 31 Ocak tarihinde, İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in tehdit edilmesi ve ‘bilirkişinin ifşa edilmesi’ gibi soruşturmalar çerçevesinde ifade vermek üzere Çağlayan Adliyesi’nde bulundu. Burada, ABB Başkanı Yavaş, İmamoğlu’na destek vermek amacıyla yanına geldiğinde iki liderin sarılması ve birlikte poz vermesi, partide birlik mesajı olarak değerlendirildi.
Özel, bu hafta yaptığı grup toplantısında, “Ya hep beraber ya hiçbirimiz” diyerek iki başkanın adliyede birlikte çekilmiş fotoğrafını gösterdi. Bu durum, partinin tabanına bir “birliktelik” mesajı verme amacı taşıyor. Özel’in bu vurgusu, İmamoğlu ve Yavaş’ın seçim sürecini birlikte yürütme potansiyellerini de gündeme getiriyor.
Üçlü Görüşme Beklentisi
Öte yandan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu ile görüşmelere devam ediyor. Önceki gün Yavaş ile yapılan görüşmenin yaklaşık 1,5 saat sürdüğü belirtilirken, bu süre zarfında Yavaş, ön seçim konusunun oldukça erken olduğunu ifade etti. Yavaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, “Her şeyden önce aday belirlemenin çok erken olduğu düşüncesindeyim. Seçim tarihimiz belli değil. O zamana kadar Türkiye’de şartlar değişir. Ben öncelik olarak şu ekonomik sıkıntı varken adayların birbirinin enerjisini yormaması, toplumun bununla uğraşmaması kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
Parti kulislerinde ise, Parti Meclisi toplantısının öncesinde, Özel, Yavaş ve İmamoğlu’nun üçlü bir görüşme gerçekleştireceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Özel’in bu görüşmenin 10 Şubat günü yapılacak olan Parti Meclisi toplantısı öncesinde, muhtemel olarak 9 Şubat’ta gerçekleşebileceği düşünülüyor. Bu görüşmede erken seçim, aday belirleme ve ön seçim süreçlerinin detaylarının ele alınacağı bildiriliyor.