TikTok, Yasa Uygulamasını Durdurmak İçin Mahkemede!

Çinli sosyal medya uygulaması TikTok, uygulamanın satışını ya da tamamen yasaklanmasını zorunlu hale getiren yasanın uygulanmasının geçici olarak durdurulmasını talep etti.
Şirket tarafından Temyiz Mahkemesi’ne sunulan başvuru dilekçesinde, mevcut yasanın Yüksek Mahkeme incelemesi sürecinde geçici bir tedbir kararı alınması çağrısında bulunulduğu belirtildi. Dilekçede, ilgili yasanın 19 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe gireceği ve bu durumun TikTok’un, ülkenin “en popüler ifade platformlarından biri” olarak kapatılmasına yol açacağı ifade edildi.
Dilekçede ayrıca, alınacak bir tedbir kararının, ABD’deki yeni yönetimin tutumunu belirlemesi için bir imkan sağlayacağına ve böylece Yüksek Mahkeme’nin inceleme ihtiyacını ortadan kaldırabileceğine dikkat çekildi.
1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE GELİR KAYBINA NEDEN OLABİLİR
TikTok’un Küresel İş Çözümleri Başkanı Blake Chandlee, dilekçede yer alan beyanında, platformun kaydedilmesi durumunda bile, TikTok’ta yer alan binlerce işletmenin zarar göreceğini dile getirdi. Chandlee, TikTok’un yalnızca bir ay kapalı kalmasının ABD’deki yaklaşık 2 milyon içerik üreticisi için yaklaşık 300 milyon dolara ve küçük işletmeler için 1 milyar dolardan fazla gelir kaybına yol açabileceğini belirtti.
Ayrıca, böyle bir senaryoda TikTok’un 2025 yılı için hedeflediği toplam küresel reklam gelirinin yüzde 29’unun kaybedileceği öngörüsü yapıldı. Chandlee, bu kayıpların platformun 1 aydan uzun süre kapalı kalması durumunda daha da artabileceği konusunda uyardı.
MAHKEME YASA LEHİNE KARAR VERMİŞTİ, TRUMP KARŞI ÇIKMIŞTI
ABD yönetimi, geçen yıl TikTok’ları Amerikalı kullanıcı bilgilerini Çin hükümetinin erişimine açtığı gerekçesiyle hedef almış ve şirketin ya ABD’l bir firmaya satılmasını ya da yasaklanmasını öngören adımlar atmıştı. Bu kapsamda, Mart ayında Kongre’den geçen yasa tasarısı, ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanmıştı.
Biden yönetimi, TikTok’a Çinli ByteDance ile olan tüm ilişkisini sona erdirmesi için 19 Ocak 2025 tarihine kadar bir süre tanımış, aksi takdirde firmanın ABD’de yasaklanacağını ve kullanıcıların platforma erişiminin kapatılacağını bildirmişti. TikTok, toplamda 170 milyon kullanıcısı bulunan bir firma olarak, bu yasayı Amerikan Anayasası’nın 1. Maddesi’ndeki ifade özgürlüğüne ve ABD’nin “açık internet” politikalarına aykırı bir durum olarak değerlendirerek, iptali için temyiz mahkemesine başvurdu.
Kendi başvurusunda, ABD yönetiminin tanıdığı sürenin çok kısa olduğuna dikkat çeken TikTok, bu süreç içinde ByteDance ile olan ilişkisini sona erdirmenin hem teknik hem de pratik açıdan mümkün olmadığını belirtti. Temyiz Mahkemesi, geçtiğimiz hafta TikTok’un yasaya karşı açtığı davada kararını vererek, TikTok’un yasaklanmasının zeminini hazırlayan yasa lehinde karar almıştı.
Öte yandan, ABD’de başkanlığa seçilen Donald Trump, seçim kampanyasında, 20 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek yasanın uygulanmasına karşı çıkmıştı.