Halkın Sağlık Hakkı İçin İş Bıraktık!

“`html
Muğla’da Birlik ve Dayanışma Sendikası il Temsilcisi Dr. Can Kirişçi, sağlık alanındaki sorunlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kirişçi, “Yapılan düzenlemelerin hiçbiri halkımız ve hizmet sunan sağlık emekçileri açısından kalıcı çözüm getirmiyor. Aile Sağlığı Merkezlerindeki sağlık hizmetleri ücretli olma yolunda hızla ilerliyor. Sağlıkta ticaret ölüm getirir. Aile hekimliği eziyete dönüştü” diyerek mevcut durumu eleştirdi.
Kirişçi, 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 5 günlük iş bırakma eyleminin zorunlu bir karar olduğunu vurguladı. “Resmi Gazete’de Ekim ayında yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştireceğini hemen her kademeden bakanlık yetkililerine iletmiştik ve 5 temel talebimizi kamuoyuna açıklamıştık. Kasım ayının ilk haftasında bu yönetmelik geri çekilinceye kadar uyarı niteliği taşıyan üç günlük iş bırakma eylemini gerçekleştirmiştik” dedi.
Taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda, “sağlık emek-meslek örgütleri” ile birlikte 2-3-4-5-6 Aralık 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 5 günlük iş bırakma kararını kamuoyuna duyurduklarını belirtti. Kirişçi, “Unutmayın, sağlıkta ticaret ölüm getirir” ifadeleriyle durumu bir kez daha hatırlattı.
Yönetmeliğin Geri Çekilmesini Bekliyoruz
Kirişçi açıklamasının devamında, “Bizler 1. basamakta her gün emek veren hekimler, sağlık çalışanları ve onların örgütleri olarak halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen, hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden ve sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yönetmeliğin geri çekilmesini bekliyoruz” dedi. 25 Kasım 2024 tarihinde TBMM’ye sunulan bir kanun teklifinin varlığından bahsederek, “28 Kasım’da komisyonda görüşülerek değişiklik yapılmaksızın Genel Kurula sevk edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması konusunda endişelerimizi dile getirdik” şeklinde konuştu.
Kirişçi, “Bu değişiklikler TBMM’de yasalaşması durumunda, ücretsiz birinci basamak sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesi ve özelleşmesinin kapısını açacaktır. Ayrıca, etkili ve güvenilir olduklarına dair yeterli bilimsel veri bulunmayan geleneksel tıp uygulamaları, aile hekimleri birimlerinde mesai dışında paralı olarak gerçekleştirilebilecektir. Aile Sağlığı Merkezlerinin asli görevi olan koruyucu sağlık hizmetleri açısından bu durum son derece sakıncalıdır” diye ekledi.
Aile Hekimliği Eziyete Dönüştü
Dr. Kirişçi, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz. Bu taleplerimizin hayata geçmesi için 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında yapacağımız eylemler daha da önemlidir. Bu eylemlerimiz sadece sağlık emekçileri için değildir.”
“Bizler meslek onurumuza sahip çıkarken, bilimsellikten uzak uygulamalara karşı dururken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz. Bu nedenle, bir hak olan sağlık için cebinden daha fazla para ödemek istemeyen, nitelikli sağlık hizmeti almak isteyen halkımızın desteğini bekliyoruz” diyerek halkın destek vermesinin önemini v