Ekonomi

Enflasyon Nakit Çekim Limitlerini Zorluyor!

Türkiye’de yüksek enflasyon, Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında hızla değer kaybetmesine yol açmakta. 2009 yılında tedavüle giren 200 liralık banknot, o dönemde 126 dolara denk gelirken, günümüzde değeri 6 doların altına inmiştir. Bu durum, milyonlarca vatandaşın nakit para kullanımı konusunda zorluk çekmesine sebep olurken, banka ATM’lerinde tek banknot dönemine geçişin başlaması anlamına gelmektedir.

ATM’lerden 10, 20, 50 ya da 100 TL çekmekte zorlanan vatandaşlar, aynı zamanda bankaların belirlediği günlük para çekme limitleri ile de sorun yaşamaktadır. Hükümetin uygulamaları ve bankaların politikaları, vatandaşların nakit para çekimlerini daha da kısıtlamaktadır. Yüksek enflasyon sonucunda paraya olan talebin artması, her geçen gün ATM’lerde daha fazla sıkıntıya yol açmaktadır.

1 OCAK İTİBARIYLA DEĞİŞECEK

Artan fiyatlar ve enflasyon nedeniyle müşterilerin nakit para talebinin yükselmesi, bankaların günlük “komisyonsuz” para çekme limitlerini 10 bin TL seviyelerinde sabit tutmaları sonucunda mağduriyetlerin oluşmasına yol açmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımladığı tebliğ ile 7 bin TL ve üzeri alışverişlerde karta zorunlu geçiş, nakit kullanımında kısıtlamalar getirdiği düşünülmektedir. Kamu ve özel bankalar, yeni yıl itibarıyla para çekme limitlerinde bir değişiklik yapacaklarını bildirmişlerdir.

YARI ORANINDA ARTIRILMASI BEKLENİYOR

Bankalar, yoğunluğun önüne geçmek için 20 bin TL ve altındaki işlemlerde müşterileri ATM kanallarına yönlendirmektedir. Ancak, para çekme limitleri çoğu bankada 10 bin TL ile sınırlandırıldığı için birçok müşteri mağduriyet yaşamaktadır. Ocak ayı itibarıyla bu durumun değişmesini bekleyen birçok müşteri bulunmaktadır. Ancak, bankalar tarafından bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmamıştır. Sektör kaynakları, her yılın başlangıcında değişen günlük para çekme limitlerinin, bu yıl itibarıyla yüzde 50 oranında artırılmasını beklemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu