Sağlık

Mantar Zehirlenmelerine Dikkat! Ölüm Riski Var!

Bolu’da, son günlerde etkili olan yağışlı hava koşulları, ormanlarda mantar bolluğuna yol açtı. Bu durum, yerli halkın ormanlarda topladığı mantarların sayısının artmasına neden oldu. Ancak, toplanan mantarların bazıları zehirli olabileceğinden, mantar zehirlenmeleri de bu süreçte önemli ölçüde artış gösterdi.

Artan mantar zehirlenmesi vakaları üzerine Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığında görevli Uzman Doktor Filiz Bolu, konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uzm. Dr. Bolu, mantar zehirlenmelerinin genellikle doğal alanlarda yetişen ve içeriklerinde zehirli maddeler barındıran mantarların tüketilmesi sonucu meydana geldiğini belirtti.

“ZEHİRLENMELER ÖLÜMLE SONUÇLANABİLMEKTEDİR”

Uzm. Dr. Bolu, zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabileceği konusuna dikkat çekerek, “Mantarın türü, içerisinde bulunan toksin ve tüketilen miktara bağlı olarak zehirlenmenin şiddeti değişmektedir. Tüketim sonrasında genellikle ilk 24 saat içinde; bulantı, kusma, ishal, sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyun kızarması, ağızda metalik tat, ateş, çarpıntı ve karın ağrısı gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Mantar zehirlenmesi, sinir sistemi, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir ve bu durum ölümle bile neticelenebilir.” şeklinde uyardı.

“ETİKETLERİN OLUP OLMADIĞINA DİKKAT EDİLMELİDİR”

Mantar zehirlenmelerinden korunmanın en etkili yolunun doğada yetişen mantarların asla tüketilmemesi olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Filiz Bolu, “Bu tür mantarların yerine kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarları alırken ise ambalajlı olanları seçmeli ve ambalaj üzerindeki tüketici bilgilerini içeren etiketlerin mevcut olup olmadığına dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, kültür mantarlarının yetiştiği ortamlar bazı mikroorganizmaları barındırabilir ve bu tür mikroorganizmalara maruz kalan mantarların tüketilmesi mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir.” dedi.

Doğada yetişen mantarların yenilmesi durumunda, eğer zehirlenme belirtileri görülmeye başlarsa, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Bolu, hastaneye başvururken, tüketilen mantardan bir miktar götürülmesinin hekime toksin hakkında bilgi vereceğini söyledi. Bu durum, hastaların tedavi sürecini hızlandırabilir ve etkili bir tedavi uygulanabilmesi için önemlidir.

Sonuç olarak, Bolu’daki mantar bolluğu ve buna bağlı olarak artan zehirlenme vakaları, hem yerel halk hem de sağlık ekipleri için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Doğayla iç içe olmanın getirdiği zevk, doğru bilgi ve önlemler alınmadığı takdirde, hayati riskler barındırabiliyor. Bu nedenle, halkın bilinçlendirilmesi ve doğru bilgilere ulaşması, mantar zehirlenmelerinin önlenmesi adına kritik bir öneme sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu