Gündem

BRICS Zirvesi: Gücün Dengesi Yeniden Şekilleniyor

Rusya’nın Kazan şehrinde 22 Ekim’de başlayan BRICS Zirvesi, Ukrayna ile savaşın başladığı zamandan bu yana düzenlenen en büyük uluslararası etkinliktir. Üye ülkelerin liderleri yanı sıra birliğe katılma niyetinde olan ülkelerin temsilcileri de zirveye katılmaktadır. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres zirveye davet edilmiş ancak Ukrayna’nın tepkisini çekmiştir. Rusya, ABD ve Avrupa’ya Moskova’yı yalnızlaştıramayacağını gösterme amacı taşımaktadır.

Zirveye katılan diğer ülkelerin ise Kremlin’e olan bağımsız gündemleri bulunmaktadır. BBC gazetecileri, büyük güçlerin zirveye katılma amacını anlatmıştır. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için bu zirve, Batı’ya ve kendi halkına dünyanın geri kalanından dışlanmadığını gösterme fırsatıdır. Küresel Güney içerisinden diplomatlar ve bakanlar da zirveye katılarak aynı fikirde olduklarını göstermektedirler.

Rusya gibi ülkelerin arasında Türkiye gibi ABD’nin müttefiki ve NATO üyesi olan ülkeler de bulunmaktadır. Çin, Hindistan, İran, Türkiye, Güney Afrika, Mısır ve Etiyopya gibi ülkeler zirvede yer almaktadır. Putin ile el sıkışmaktan çekinmeyen ülkeler, Ukrayna krizini sadece bölgesel bir çatışma olarak görmektedirler. Zirvede somut sonuçların çıkması net değildir, ancak ABD dolarının küresel hakimiyetine meydan okuma konuşmaları yapılmaktadır.

Çin, BRICS’i dünya düzenini değiştirmek için bir araç olarak görmekte ve çok uluslu bir sisteme karşı otoriter bir yönetim anlayışını desteklemektedir. Çin özellikle insan hakları konusunda müdahaleci bir tutum sergilemeden egemen devletlere daha az müdahale etmeyi istemektedir. Türkiye ise BRICS’e katılımı AB’ye alternatif değil, tamamlayıcı olarak görmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde delegasyon, zirveye katılmıştır.

İran, BRICS’e olumlu bakmakta ve Batı’nın egemen olduğu dünya düzenine meydan okumak isteyen bir jeostratejik blok olarak görmektedir. Brezilya ise BRICS’e katılan Latin Amerika ülkesi ve kıtadaki etki alanını genişletmek isteyen bir ülke olarak yer almaktadır. Afrika’dan Güney Afrika, Mısır ve Etiyopya da BRICS’e katılarak uluslararası ilişkilerini geliştirme şansı bulmaktadır. BRICS, gelişmekte olan ekonomiler için ticaret ve ekonomik ilişkileri artırma fırsatı sunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu