Çocukların Dikkat Süresi ve Bilgi Toplama Yöntemleri

Anaokulu çağındaki çocuklar genellikle pek çok konuda başarılı olabilmektedirler, fakat bir göreve odaklanmak genellikle güçlü yanlarından biri değildir. Yeni bir araştırmaya göre, 4, 5 ve 6 yaşlarındaki çocuklar, bir göreve odaklanmada zorluk yaşamamaktadırlar; ancak, görev için gereksiz bilgileri toplamak için fazla zaman ve enerji harcamaktadırlar.
Ohio Eyalet Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Vladimir Sloutsky’nin ortak yazarı olduğu bu yeni çalışma, çocukların dikkatlerini dağıtma eğilimlerinin altında saf merak ya da henüz tam olarak gelişmemiş çalışma belleği olabileceğini ortaya koymaktadır.
Sloutsky ve ekibi, önceki araştırmalarında çocukların dikkatlerini geniş bir şekilde dağıttığını ve bir görevi daha verimli tamamlamalarına yardımcı olacak önemsiz bilgileri göz ardı edemediklerini göstermişlerdi. Ancak bu geniş dikkat dağılımının nedenlerinin henüz net olmadığı belirtilmiştir.
Bu yeni çalışmada, çocukların bir görevi yerine getirirken ödüllerle motive oldukları durumlarda dahi aşırı keşif yaptıkları ve hedeflerine ulaşmak için gereksiz bilgileri topladıkları bulunmuştur.
Çalışmada katılımcılardan bilgisayar ekranında kuş benzeri iki hayali yaratığı – Hibi ve Gora – tanımlamaları istenmiştir. Her bir yaratığın rengi ve şekli farklı vücut parçaları ile tanımlanmıştır ve katılımcıların daha az adımda yaratığı doğru bir şekilde tanımlamaları beklenmiştir.
Psychological Science dergisinde yayımlanan çalışmada; yetişkinler, bilgiyi öğrendikten sonra sadece doğru vücut parçasını ortaya çıkararak yaratığı en hızlı şekilde tanımlamışlardır. Ancak çocuklar, aynı bilgiyi öğrenmelerine rağmen daha fazla vücut parçasını ortaya çıkararak keşfe devam etmişlerdir.
Sloutsky, çocukların bilgi toplama eğiliminin gelişmekte olan çalışma bellekleriyle bağlantılı olabileceğini düşünmektedir. Çocukların bilgiyi öğrendikten sonra doğru hatırlamada zorluk yaşayabileceklerinden endişe ettiğini belirtmiştir.