Gündem

64 Bin Dolandırıcılık Sitesine Erişim Engeli!

ANKARA, (DHA) – ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojisinin faydalarını vurgulayarak, dolandırıcılık amacıyla oltalama saldırıları gerçekleştiren 64 bin 115 alan adına erişim engeli getirildiğini duyurdu. Bu engellemeler, vatandaşların siber dolandırıcılığa maruz kalmalarını önlemek adına atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bakan Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki USOM’un faaliyetlerine dair yazılı bir açıklama yaparak, siber güvenliği artırmak ve siber tehditleri önlemek amacıyla hayata geçirilen projelerin önemini belirtti. Uraloğlu, USOM’un, siber olaylar konusunda müdahale sağlamakla birlikte ulusal güvenlik ve koordinasyon faaliyetlerinde de kritik bir rol üstlendiğini ifade etti. “USOM, yurt içi ve dışı kaynaklı siber tehditleri önlemek için alarm, uyarı ve duyurularla siber kapasite inşasına yönelik önemli katkılar yapıyor” dedi.

Ülke genelindeki kritik kurum ve kuruluşların siber tehditlere karşı uyarıldığını ve gerekli önlemlerin alındığını vurgulayan Uraloğlu, zararlı bağlantıların tespit edilmesinin ardından yapılan kontroller neticesinde, altyapı seviyesinde erişim engeli uygulandığını açıkladı. “Bu sayede Türkiye’deki internet kullanıcılarına ve sistemlerine yönelik olası saldırıların önüne geçiyoruz” diyen Uraloğlu, USOM’un kuruluşundan bu yana, yani 2013 yılından itibaren toplamda 424 binin üzerinde zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ederek bu bağlantılara erişimi engellediğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, Siber Olaylara Müdahale Merkezi (SOME) tarafından son bir haftada engellenen zararlı internet adresi sayısının 424 bin 156 olduğunu ve bu adreslere toplamda 282 milyon 33 bin erişim isteği geldiğini vurguladı. Önemli bir diğer faktör ise, USOM’un yapay zeka teknolojisi sayesinde dolandırıcılığa yönelik olan oltalama saldırıları gerçekleştiren 64 bin 115 alan adına erişim engeli getirilmesidir. Bununla birlikte, son 7 saat içinde Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesi zafiyet taramasına tabi tutulmuştur.

USOM’un, siber tehditlere karşı 7 gün 24 saat aktif görevde olduğunu dile getiren Bakan Uraloğlu, 2 bin 317 Siber Olaylara Müdahale Ekibi, 7 bin 981 uzman personel ve 400 USOM uzmanı ile ülke siber güvenliğini korumaya yönelik kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yaptıklarını belirten Uraloğlu, bu taramalar aracılığıyla zafiyetlere dair riskleri proaktif bir şekilde tespit ettiklerini açıkladı. 2024 yılı içerisinde gerçekleştirilen taramalarda, 15 bin 330 siber güvenlik açığı tespit edilerek ilgili kurumlar uyarılmıştır.

Siber olaylara müdahale konusundaki yerli ve milli yazılımların etkisine de dikkat çeken Uraloğlu, Avcı, Azad ve Kasırga projeleri gibi tamamen yerli kaynaklarla geliştirilen projelerin ulusal siber güvenlik alanında önemli katkılara zemin sağladığını belirtti. ‘İnternete açık kaynaklar için zafiyet taraması faaliyetleri yürüttüğümüz Kasırga projemizle haftalık olarak 130 tarama gerçekleştirip 285 farklı port üzerinde servis ve zafiyet tespitleri yapıyoruz’ ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu