Kesme Altın Dolandırıcılığına Sıkı Önlem

Türkiye’de sürekli olarak değişen yatırım alışkanlıklarına ve ekonomik dalgalanmalara rağmen, altın hala milyonlarca vatandaşın bir numaralı tercihi olarak kalmaya devam etmektedir. Bu durum, altının “güvenli liman” olarak bilinen özelliğinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu güvenli alan, dolandırıcıların da hedefi haline gelmiştir. Sanal hırsızlık olaylarındaki artış ile birlikte, suç gelirlerini aklamak amacıyla dolandırıcılar kuyumcuları sıklıkla kullanır hale gelmişlerdir. Özellikle kesme altın, her geçen gün artan bir popülarite kazanmıştır.
BİRÇOK KUYUMCU ALMAYI KABUL ETMİYOR
Enflasyon ve uygulanan altın kotası nedeniyle, sarrafiye grubu altınlardaki artan işçilik ücretleri dolandırıcıların kesme altına yönelmesine sebep olmaktadır. Dolandırıcılık vakalarının büyük bir kısmında kesme altın kullanılıyor. Bu durum üzerine kuyumcular, kesme altın alımını durdurma kararı aldılar. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, bu işlemlerin güvenli şekilde devam etmesi için çağrıda bulunan Kuyumcular Odası, kesme altın satışına yönelik sertifika ve seri numarası zorunluluğu getirilmesini talep etmektedir.
KUYUMCULAR SATILMASINDAN YANA DEĞİL
Kuyumcu Ümit İbalar, kesme altın hakkında ATV Haber’e verdiği demeçte, bu tür ürünlerin pek güvenilir olmadığını vurgulamıştır. İbalar, “Kesme altının çok güvenilir değildir. Örneğin, biz kesme altını belirli tanıdıklarımıza sattığımızda, büyük miktarlarda işlem yaptığımızda geri dönüşlerin sağlam olmasını bekliyoruz. Kesme altın sahteciliğe açıktır. Bu nedenle, bu tür ürünlerin satılması konusunda kaygılıyım,” ifadelerinde bulunmuştur. İbalar, kesme altının yalnızca sektör imalat kısmında kullanılmasının uygun olduğunu belirterek, normal satışlarda sertifikalı ve seri numaralı altınları tercih ettiklerini, bu tür altınların daha güvenilir olduğunu dile getirmiştir.
Özetle, Türkiye’deki yatırım alışkanlıkları değişiyor olsa da, altın hala öne çıkan bir yatırım aracı. Ancak, dolandırıcılık vakalarının artması ve kesme altın üzerinde dönen dolandırıcılık faaliyetleri, kuyumcuları ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirmiştir. Güvenlik endişeleri nedeniyle birçok kuyumcu, bu tür altınların alımını durdurmuş ve daha güvenilir alternatiflerin tercih edilmesini önermektedir. Bu süreç içerisinde, kesme altının kontrol altına alınması ve güvenli bir şekilde işlem görmesi için yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğu net bir şekilde gözlemlenmektedir.