Sağlık

20 yaşından itibaren meme kontrolü şart!

Haber Merkezi

Meme kanseri, her 8 kadından 1’ini etkileyen ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Hekimler, meme kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yaparak “20 yaşından sonra kadınların kendi meme kontrollerini düzenli olarak yapmaları, 30 yaşından itibaren yıllık doktor muayenelerini ihmal etmemeleri, 40 yaşından sonra ise mamografi ve meme ultrasonu çektirmeleri gerektiğini belirtiyorlar. Önemli olan şudur ki meme kanseri tedavi edilebilir.” şeklinde konuştular.

TEDAVİ EDİLEBİLİR

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın 2020 verilerine göre, meme kanseri dünya genelinde yaklaşık 2.3 milyon yeni vaka ile akciğer kanserini geçerek en yaygın tanı konulan kanser türü haline geldi. Ekim ayının “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olması sebebiyle “Olmaz Olmaz Deme Hiç” sloganıyla başlatılan kampanya ile Türk Kanser Derneği, tüm kadınlara düzenli doktor kontrollerinin önemini hatırlattı.

Medikal Onkolog Prof. Dr. Ümmügül Üyetürk, her 8 kadından 1’inin hayatının bir döneminde meme kanserine yakalandığını belirterek, ‘‘Bu nedenle, 20 yaşından itibaren kadınların kendi meme kontrollerini yapmaları, 30 yaşından sonra yıllık doktor muayenelerini aksatmamalarını, 40 yaşından sonra ise mamografi ve meme ultrasonu çektirmelerini gerektiğini hatırlatıyor. Bu basit testler, kanseri erken evrede yakalamamızı sağlar’’ ifadelerini kullandı. Cerrahi Onkoloji Uzmanı Murat Can Mollaoğlu da meme kanserinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti ve ekledi: “Kendi kendine elle muayeneyi öğrenmek önemli, bu sayede şüphelenildiğinde doktora başvurulabilir.’’

∗∗∗

İHMALE GELMEZ

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, özellikle bazı belirtilerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak toplumda meme kanseri farkındalığının yeterli seviyede olmadığını belirtti. İhmal edilmemesi gereken belirtileri şu şekilde sıraladı:

• Meme veya koltuk altında ele gelen, özellikle ağrı yapmayan ve hareket etmeyen kitle, şişlik

• Memenin boyutunda değişiklik olması

• Meme başında ya da meme derisinde çekinti, yara, kabuklanma, kızarıklık

• Meme başından akıntı

• Her iki meme arasında simetrik olmayan değişiklikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu